Nominaties Louis en Theo d’Or bekend

Hans Kesting en Kees Hulst maken kans op de Louis d’Or, de hoogste toneelonderscheiding voor een mannelijke rol. Actrice Chris Nietvelt is genomineerd voor de Theo d’Or, voor de beste vrouwelijke rol.

Frida Pittoors heeft een nominatie gekregen voor de Colombina, de prijs voor de beste bijrol. Hanse Leendertse is kandidaat voor de Arlecchino, de mannelijke bijrol. Dit heeft de jury van de VSCD Toneelprijzen bekendgemaakt. De Mimejury draagt Onomatopee voor van Compagnie De Koe, Dood Paard en Maatschappij Discordia.

Zowel Kesting, Nietvelt als Pittoors danken hun nominatie aan de voorstelling Romeinse Tragedies door Toneelgroep Amsterdam. Kesting als Marcus Antonius, Nietvelt als Cleopatra en Pittoors als Volumnia. Kees Hulst speelde meneer De Bruyn in Wuivend Graan van Wim T. Schippers bij toneelproducent Hummelinck Stuurman. Leendertse vertolkt zowel de rol van prins als fee in de voorstelling Lang en Gelukkig door het Ro Theater. De VSCD-prijzen worden uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater op 14 september in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Dan wordt ook de Toneel Publieksprijs toegekend.

De voorstellingen Romeinse Tragedies en Wuivend Graan zijn ook genomineerd voor deze laatste prijs. Dat betekent dat de beroepsjury en de publieke opinie gelijk opgaan. Odysseus door toneelgroep De Appel staat ook op de nominatie voor de Toneel Publieksprijs, maar deze voorstelling heeft geen VSCD-nominaties opgeleverd. Ook de voorstelling Una giornata particolare door Hummelinck Stuurman is genomimeerd voor de Toneel Publieksprijs, maar levert de spelers evenmin een VSCD-kandidatuur op.

Hans Kesting van Toneelgroep Amsterdam sleepte eerder in 2005 een Theo d’Or-nominatie in de wacht voor zijn hoofdrol in Kruistochten door Toneelgroep Amsterdam. Chris Nietvelt werd vorig jaar genomineerd voor de Colombina in Opening Night door Toneelgroep Amsterdam.