Nieuwe wielerformatie High Road niet in Giro

De nieuwe wielerploeg High Road (ex-T-Mobile) heeft een ProTour-licentie, maar wordt net als het vernieuwde Astana niet uitgenodigd voor de Ronde van Italië. Directeur Angelo Zomegnan van de Giro gaat ervan uit dat de kopmannen zich niet zullen richten op de eindzege en zich bij voorkeur voorbereiden op de Tour de France.

High Road is een nieuwe ploeg, gevormd door manager Bob Stapleton die vorig jaar nog het gestopte T-Mobile onder zijn hoede had. Sponsor T-Mobile trok zich terug nadat meerdere renners dope hadden gebruikt. High Road heeft intussen een ProTour-licentie gekregen. De Amerikaan George Hincapie is kopman.

Zomegnan zei gisteren over de weigering in La Gazzetta dello Sport: „De kwaliteit van de selectie die Astana naar onze wedstrijd wil sturen, is niet in verhouding tot het potentieel van het team.” De Girodirecteur geeft toe dat ook de vele dopingzaken van vorig jaar bij Astana (Vinokoerov en Kasjetsjkin) er toch wel iets mee te maken hebben. „Astana heeft vorig jaar voor veel ophef gezorgd. Het is waar dat de ploegleiding volledig vernieuwd is, maar je wordt geen maagd door je ’s morgens eens flink te wassen.”

Astana heeft een vrijwel nieuwe ploeg, met Johan Bruyneel (vorig jaar Discovery) als manager. Kopmannen zijn nu de Spaanse Tourwinnaar Alberto Contador, de Amerikaan Levi Leipheimer en de Duitser Andreas Klöden (die is gebleven). Ondanks de vernieuwing is Astana ook nog niet zeker van deelname aan de Tour de France.

Een woordvoerder Astana reageerde verbaasd op de beslissing van de Giro-directie. „Bruyneel zal contact met Zomegnan opnemen. Met onze ploeg is echt alles in orde. Er worden bij ons misschien wel meer interne controles uitgevoerd dan bij andere ploegen.”

De winnaar van Giro van vorig jaar, Danilo Di Luca, mag wel meedoen. Di Luca raakte vorig jaar in opspraak wegens vermeend dopegebruik. De Giro start op 10 mei in Palermo.