Nieuwe leiding Spiegel

Het grootste weekblad van Duitsland, Der Spiegel, krijgt een tweekoppige redactionele leiding. Met onmiddellijke ingang is na een lange en geruchtmakende zoektocht een journalistenduo uit eigen huis tot hoofdredacteur benoemd, zo is gisteren officieel door Der Spiegel bekendgemaakt.

De nieuwe hoofdredacteuren zijn de chef van de succesvolle online-editie, Mathias Müller von Blumencron (47) en Georg Mascolo (43), chef van de politieke redactie in Berlijn. Beiden werken al meer dan vijftien jaar bij het weekblad. Ze volgen Stefan Aust (61) op, de omstreden hoofdredacteur die gisteren van zijn functie werd ontheven en, nadat hij zijn spullen had gepakt, met verlof werd gestuurd. Zo roemloos en oneervol eindigde de loopbaan van Stefan Aust bij het blad dat hij tot grote bloei bracht. Aust stond bekend om trefzekere, actuele covers die goed verkochten. Hij leidde het blad dertien jaar met harde hand. Hij was gevreesd; niet geliefd.

‘Verjonging aan de top’ en ‘modernisering van het blad’ – dat waren volgens de uitgever van Der Spiegel en de machtige Mitarbeiter KG, de stichting die de meerderheid van de aandelen bezit, de hoofdmotieven om op zoek te gaan naar een nieuwe hoofdredacteur. Aust vernam dit toen hij afgelopen zomer op vakantie was. Hij keerde spoorslags terug en hoorde dat de opvolgingsprocedure al was begonnen. Die verliep slordig. Namen lekten uit, externe kandidaten zeiden onverhoopt af. Aust bleef zitten, onder verwijzing naar een arbeidscontract dat tot eind 2010 geldig was. Maar gisteren liep zijn tijdperk af.

Zie voor de online-editiewww.despiegel.de