Meeslepend, magisch en vooral puur

CD POP Black Mountain: In The Future **** Black Mountain: In The Future

CD POP

Black Mountain: In The Future ****

Voor seventiesrock met een hedendaagse twist ben je goed af bij Black Mountain, een Canadese band die gitaarrock speelt met een bevlogenheid die sinds de hoogtijdagen van de Allmann Brothers nog maar zelden werd gesignaleerd. Black Mountain gaat op hun tweede album In The Future een stapje verder: ze gieten psychedelica, stonerrock, Crazy Horse-achtige countryfunkritmes en metalinvloeden in een meeslepende lavastroom die niet nalaat blaren te trekken en dreunen uit te delen. De combinatie van heren- en dameszang geeft de muziek iets Jefferson Airplane-achtigs. Magisch in zijn uitwerking, vooral wanneer het vijftal de tijd uit het oog verliest en Tyrant (acht minuten) en Bright lights (zeventien) nog net niet uit de bocht vliegen in hun dynamische hard-en-zachtpassages.

Fuzzgitaren klinken hier ook werkelijk alsof er roestige snaren door kapotte speakers worden versterkt. Daar waar een synthesizer opduikt, is het van een vooroorlogse primitiviteit die herinnert aan de gierende en puffende windaandrijving van Youngs Like a Hurricane. Moderne productietechnieken zijn volledig langs Black Mountain heen gegaan; hier geldt alleen de esthetiek van het zo puur mogelijk opnemen. Precies als Neil Young & Crazy Horse op Zuma of Everybody Knows This Is Nowhere, maar dan met een oorspronkelijk geluid dat alle kanten op gaat en dat in al zijn referenties aan ‘klassieke’ rockinvloeden fier naar de toekomst wijst. In mei komt Black Mountain naar Nederland.

Jan Vollaard