Meer nageslacht voor vaderlijke baviaan

Rotterdam. Bavianenvaders die veel tijd doorbrengen met hun kinderen krijgen meer nakomelingen. Dat blijkt uit onderzoek van biologen van de Amerikaanse universiteiten Duke en Princeton dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De Amerikanen bestudeerden de polygame mannetjes en hun nageslacht in een populatie gele bavianen (Papio cynocephalus) die leeft aan de voet van de Kilimanjaro. In een dergelijke gemeenschap valt volgens de wetenschappers te verwachten dat mannetjes hun energie uitsluitend besteden aan paren en niet aan zorgen. Maar de Amerikanen ontdekten dat bavianendochters op jongere leeftijd beginnen met hun menstruele cyclus naarmate hun vaders meer tijd met ze doorbrengen. Dat betekent dat ze meer tijd hebben om zich voort te planten. Zonen die vaders aandacht kregen, werden ook vroeger volwassen, maar alleen als hun vader hoog in de pikorde stond.