McCain blijft leiden, strijd Democraten onbeslist

Senator Hillary Clinton en haar man, ex-president Clinton, gisteren tijdens een verkiezingsoptreden in haar thuisstaat New York. Foto Reuters U.S. Democratic presidential candidate Senator Hillary Clinton (D-NY) appears with her husband, former President Bill Clinton (L), at her "Super Tuesday" primary election night rally in New York February 5, 2008. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES) US PRESIDENTIAL ELECTION CAMPAIGN 2008 (USA) REUTERS

Terwijl bij de Republikeinen senator John McCain gisteren zijn positie als koploper voor het Amerikaanse presidentskandidaatschap fors verstevigde, is de strijd om de Democratische nominatie ook na afgelopen Super Tuesday nog onbeslist.

Senator Hillary Clinton haalde bij de ruim twintig Democratische voorverkiezingen een meerderheid in acht staten, waaronder in dichtbevolkte staten als Californië, New Jersey en haar thuisstaat, New York. Haar rivaal senator Barack Obama behaalde zeges in dertien staten, waaronder in Georgia, Minnesota, Kansas en zijn thuisstaat Illinois.

Bij de Republikeinen won McCain in negen staten, waaronder New York en Californië. Zijn meest directe rivaal, oud-gouverneur Mitt Romney van Massachusetts, won in zes staten. De derde kandidaat, oud-gouverneur Mike Huckabee uit Arkansas, won in vijf staten, alle in het Zuiden.

Bij de Democraten wordt het aantal gedelegeerden – die op de partijconventie eind augustus de presidentskandidaat aanwijzen – medebepaald door de uitslagen op kiesdistrictsniveau. Hoewel Clinton in grote staten zegevierde, deed ze dit over bijna de hele linie met kleinere winstmarges dan Obama.

Bij het ter perse gaan van deze krant was het op basis van deze eerste uitslagen nog niet mogelijk een eindstand in de strijd om de gedelegeerden te geven.

Waarnemers hielden er rekening mee dat de Democratische strijd zelfs na de voorverkiezingen in Texas (3 maart) onbeslist blijft.

Omdat bij de Republikeinen het principe van ‘winner-take-all’ geldt, heeft McCain dankzij zijn zeges in de dichtbevolkte staten een groot aantal gedelegeerden gewonnen. Zowel Romney als Huckabee zeiden vannacht echter dat ze blijven deelnemen aan de race.

Obama won gisteren vooral in staten waar Republikeinen doorgaans veel aanhang hebben: Idaho, Utah, Colorado en Kansas. Clinton scoorde goed in staten met veel kiezers van latino-komaf.

In New Mexico was bij de Democraten vanochtend nog geen definitieve winnaar aan te wijzen. Met 92 procent van de stemmen geteld, stond Obama daar vanochtend nipt voor. Het gebiedsdeel American Samoa had nog geen uitslag. (AP, Reuters)

Meer uitslagen via: nrc.nl/vs