‘Koers Corporate Express laag genoeg voor een bod’

De koers van Corporate Express schoot gisteren wild op en neer na een gerucht over een overname door concurrent Staples. Hoe logisch is dat bericht?

Bijna 50 procent omhoog en vervolgens met dezelfde vaart zo’n 35 procent omlaag. De koers van kantoorinrichter Corporate Express schoot gisterochtend omhoog nadat de Telegraaf had gemeld dat het bedrijf in gesprek zou zijn met concurrent Staples. Corporate Express moest expliciet verklaren niet in gesprek te zijn met het Amerikaanse bedrijf om de beurs weer tot rust te brengen.

Wat moeten beleggers nu geloven? „Het persbericht van Corporate Express wil niet zeggen dat Staples geen interesse zou kunnen hebben”, meent analist Fernand de Boer van zakenbank Petercam. Het gerucht dat Staples een oogje heeft op Corporate Express is niet nieuw. „Dat het gerucht nu de kop opsteekt, ligt voor de hand nu de koers zo laag staat”, volgens Johan van den Hooven van zakenbank Theodoor Gilissen. „En dat Corporate Express ontkent in gesprek te zijn met Staples over een overname, sluit niet uit dat ze praten over verkoop van bijvoorbeeld de Amerikaanse activiteiten of met een andere partij in gesprek zijn.”

Vorig jaar was Staples heel duidelijk toen het gerucht ging dat er een overname van Corporate Express op handen was: Staples wilde op eigen kracht groeien, niet door een overname, wat veel duurder zou zijn en integratierisico’s met zich mee zou brengen.

Inmiddels zijn er een paar dingen veranderd. Corporate Express staat er sinds het vertrek van topman Frans Koffrie in oktober vorig jaar intern beter voor, al blijkt dat nog niet uit de cijfers. De Boer van Petercam: „Op analistenpresentaties voel je dat de zaken binnen het bedrijf beter geregeld zijn dan voorheen.” Extern staan de zaken er voor Corporate Express er echter slechter voor door de crisis in de VS, waar de kantoorinrichter de helft van zijn totale omzet (6,3 miljard euro) behaalt. De werkgelegenheid daalt en dat tempert de vraag naar kantoorartikelen.

De koersdaling van Corporate Express (min 56 procent over de afgelopen twaalf maanden) maakt een overname aantrekkelijker voor Staples, al zou het bedrijf daarmee een risico lopen nu de markt zo slecht is. Maar als de prijs van Corporate Express maar laag genoeg is, wordt dat risico aanvaardbaar. Analisten schatten de overnameprijs voor het bedrijf op 2,5 miljard euro.

Staples, met een omzet van 18 miljard dollar de grootste concurrent van Corporate Express, heeft de middelen voor zo’n overname. Het bedrijf deed het het afgelopen jaar met een koersdaling van slechts 13,7 procent beter dan Corporate Express en concurrent Office Depot (min 64 procent). Corporate Express zou Staples weliswaar geen breder productassortiment bezorgen, maar wel veel grote bedrijven als klant meebrengen.

Of het gerucht nu op waarheid berust of niet, zeker is dat Peter Ventress, de opvolger van Koffrie, haast moet maken met zichtbare verbeteringen. Want ook het Britse hedgefonds Centaurus, dat vorige zomer een belang van 5 procent in Corporate Express meldde, houdt het bedrijf in de gaten. Het fonds drong aan op splitsing of verkoop, tot nu toe tevergeefs. En hoe dat kan aflopen, kan Ventress navragen bij Stork.

    • Friederike de Raat