KNVB prijst fatsoen van Van Marwijk

Bert van Marwijk is de belangrijkste kandidaat om bondscoach Van Basten op te volgen. Kenmerken als kalmte en fatsoen maken de Feyenoordtrainer tot de meest geschikte kandidaat.

Bert van Marwijk vorige maand langs de lijn in de Kuip bij Feyenoord-PSV. Foto’s Bas Czerwinski 12-01-2008, ROTTERDAM. FEYENOORD - PSV. FEYENOORD TRAINER BERT VAN MARWIJK. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

De KNVB hoopt binnen enkele weken een akkoord te bereiken met Bert van Marwijk over de opvolging van Marco van Basten als bondscoach van het Nederlands elftal. De voetbalbond praat met de huidige trainer van Feyenoord over de invulling van een contract dat vanaf deze zomer in elk geval moet doorlopen tot en met het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika (2010). De 55-jarige Van Marwijk heeft in zijn verbintenis met Feyenoord, die nog een jaar doorloopt, laten opnemen dat hij voor een positieverbetering als deze eerder mag vertrekken.

Van Marwijk was bij Feyenoord vorig jaar nog tweede keus achter Co Adriaanse. Nu heeft hij geen concurrentie van de Amsterdammer. De voormalige trainer van onder meer Ajax en AZ is weliswaar beschikbaar, maar heeft in de optiek van de voetbalbond een te roerig verleden. Te vaak ging hij bij clubs weg met problemen. Adriaanse maakte zijn contract niet af bij onder meer Willem II, Ajax, FC Porto, Metallurg Donetsk en recent bij Al-Sadd in Qatar.

In de profielschets van bondscoach past een trainer van tamelijk onbesproken gedrag. Een kalme en fatsoenlijke man die een voorbeeldfunctie heeft naar de ruim één miljoen leden. Mede om deze reden zal de KNVB geen poging doen Louis van Gaal los te weken bij AZ. De coach staat nog tot medio 2009 onder contract in Alkmaar. Onlangs liet hij weten de vacature Van Basten na het EK graag te willen invullen. Van Gaals vakmanschap is onomstreden, maar zijn vaak geagiteerde optreden voor de tv-camera’s en het niet bereiken van het wereldkampioenschap in 2002, pleiten niet in zijn voordeel. Bovendien ziet de voetbalbond er tegenop te moeten onderhandelen met AZ-eigenaar Dirk Scheringa, die ongetwijfeld een hoge afkoopsom zal eisen.

Al deze zaken spelen bij Van Marwijk niet en daarom is hij de ideale kandidaat voor de KNVB. Een van de weinigen ook die direct na het EK in dienst kan treden. Guus Hiddink bijvoorbeeld, de gedroomde nieuwe bondscoach van directeur betaald voetbal Henk Kesler, is niet beschikbaar omdat hij nog twee jaar het Russische voetbalteam wil coachen. Martin Jol is ook vrij, maar door zijn naam zette Kesler onder druk van de media al eerder een streep.

Een bondscoach moet in de korte tijd dat hij over de internationals beschikt een hecht collectief kunnen smeden. Hij dient zich goed en geduldig te presenteren in de media. Hij behoort tactisch sterk onderlegd te zijn en internationale ervaring te hebben. De KNVB wil met Van Marwijk ook bespreken of hij een rol kan spelen bij de opleidingen in Zeist.

De in Deventer geboren coach kan bogen op een aardige loopbaan als profvoetballer, maar hij speelde slechts één interland: tegen Joegoslavië in 1975. De voormalige linksbuiten begon zijn profcarrière in 1969 bij Go Ahead Eagles. In 1975 verkoos Van Marwijk AZ’67 boven Feyenoord. In een interview met het weekblad Voetbal International vertelde hij onlangs dat bij een derde meniscusoperatie destijds bleek dat de kruisband in zijn knie was verdwenen. Daardoor moest hij na het passeren van een tegenstander telkens eerst een extra beweging maken om een voorzet te kunnen geven. De knie kon hij nauwelijks buigen.

Hij stopte niettemin pas op 36-jarige leeftijd bij het Belgische FC Assent. Twee jaar later begon Van Marwijk zijn trainersloopbaan bij een Belgische amateurclub. Hij had tussendoor nog een sportzaak bestierd. Via het LimburgseRKVCL en SV Meerssen keerde hij in 1997 pas op 45-jarige leeftijd als trainer van Fortuna Sittard terug in het betaald voetbal. Tussen 2000 en 2004 vervulde Van Marwijk zijn eerste ambtstermijn in de Kuip. Met Feyenoord won hij in 2002 de UEFA Cup. Na zijn vertrek uit Rotterdam in 2004 trad Van Marwijk in dienst bij Borussia Dortmund dat toen een schuld had van 54.8 miljoen euro. Van Marwijk leerde met beperkte middelen werken. Maar hij kon niet goed overweg met enkele bestuurders en stapte in 2006 zelf op.

Terug bij Feyenoord stond Van Marwijk aan de wieg van een nieuw elftal waarin veel is geïnvesteerd. Spelers als Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst kwamen mede door zijn bemiddeling naar de Kuip. Na een goede start is Feyenoord afgehaakt in de strijd om de landstitel. Vooral bij de nederlagen tegen PSV (4-0), Excelsior (2-1) en Ajax (3-0) maakte het elftal een armoedige indruk. Van Marwijk viel zijn spelers, die tegen Ajax vooral bezieling misten, de afgelopen weken steeds vaker af in het openbaar. Maandag laste hij zelfs een straftraining in.

Van Marwijk staat bekend als een trainer die altijd vasthoud aan zijn eigen visie. Bij Feyenoord had hij in zijn eerste periode als trainer in Rotterdam een slechte relatie met Robin van Persie. Vanwege diens toen nog ongedisciplineerde levensstijl en het feit dat hij in de huidige ster van Arsenal een linksbuiten zag. Van Persie wilde echter achter de spitsen spelen. Maar een speler die botst met Van Marwijk, hoe belangrijk ook voor het team, trekt altijd aan het kortste eind.

    • Erik Oudshoorn