Iraakse vlag verliest zijn sterren

Een nieuwe – tijdelijke – Iraakse vlag is gisteren voor het eerst gehesen bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Bagdad. Maar in plaats van nationale eenheid symboliseerde het nieuwe dundoek eerder de nationale verdeeldheid.

De nieuwe vlag, die in principe een jaar dienst doet, is de oude zwart-wit-rode, minus de drie groene sterren die de Ba’athpartij van de afgezette en opgehangen Iraakse leider Saddam Hussein vertegenwoordigden. Het parlement ging vorige maand akkoord met de verandering, die was geëist door de Koerdische minderheid.

De Koerden in Noord-Irak weigerden de oude vlag te hijsen omdat die volgens hen herinnerde aan de wreedheden van Saddam. Zij zetten hun eis kracht bij met de aankondiging dat ze de oude vlag niet zouden hijsen tijdens een pan-Arabische conferentie die later deze maand in hun gebied wordt gehouden. De Koerden waren aan het eind van de jaren tachtig doelwit van een genocidecampagne waarbij meer dan 100.000 mensen werden gedood.

De Koerden zijn nu dus tevreden: „een goede stap naar het nieuwe Irak”, zei Nassih Gahfopur, lid van het regionale Koerdische parlement. Maar onder de sunnitische minderheid is de stemming anders. „De vlag met de sterren is de enige die ik heb gekend”, zei Khidier Jassim, een 32 jarige inwoner van de sunnitische stad Falluja. „De regering moet ons leven verbeteren in plaats van de vlag veranderen.”

Kort na de Amerikaans-Britse interventie in 2003 werd al eens een nieuwe vlag doorgevoerd. Maar daar liep indertijd niemand warm voor. (Reuters, AP)