Hypocriete kunst

Kunstenares Tinkebell, alias Katinka Simonse, maakt een cruciale denkfout als ze stelt dat dierenbeschermingsorganisaties zich met hun kritiek op haar werk schuldig maken aan ‘blame the messenger’ (nrc.next, 4 februari). Immers, niet Tinkebell – die kunstwerken maakt van dieren – is de boodschapper als het gaat om het aan de kaak stellen van schendingen van dierenwelzijn. Dat doen juist die dierenbeschermingsorganisaties. Zij komen altijd in het geweer op het moment dat het welzijn van dieren wordt geschonden. Of dat nu in de bio-industrie, in bontfokkerijen of in naam van de kunst geschiedt. Hen kan dus zeker geen „hypocrisie” worden verweten. De werken van Tinkebell schieten hun beoogde doel voorbij. De enigen die er geprikkeld door worden zijn degenen die al voor dieren opkomen.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren

Amsterdam