Hoger vijandig bod op Rio Tinto

Het Australische mijnbouwconcern BHP Billiton heeft zijn vijandige overnamebod op de Britse concurrent Rio Tinto verhoogd tot 147,4 miljard dollar (101 miljard euro).

Met het nieuwe bod, dat net als het vorige bod volledig uit aandelen bestaat, wil bestuursvoorzitter Marius Kloppers van BHP Billiton het management van Rio Tinto aan de onderhandelingstafel proberen te krijgen.

In november wees Rio Tinto een bod van drie aandelen BHP Billiton voor één aandeel Rio Tinto direct af. Vandaag reageerde het management van Rio Tinto onder leiding van topman Paul Skinner neutraal en zei het nieuwe bod van 3,4 aandelen BHP Billiton per aandeel Rio Tinto te zullen bestuderen.

In een videoconferentie met analisten zei Kloppers dat Billiton en Rio Tinto samen beter in staat zullen zijn om te profiteren van de voortdurend stijgende vraag naar ijzererts, koper, zink en nikkel in China en Japan. Met name grootafnemer China is fel gekant tegen het samengaan van de nummers één en drie in de mondiale mijnbouwsector.

Het plan van Kloppers om van BHP Billiton en Rio Tinto een gigantische onderneming te maken die, met uitzondering van olie, 70 procent van de belangrijkste grondstoffen beheert, zal volgens China alleen maar leiden tot opdrijving van de ertsprijzen.

Het Chinese staatsbedrijf Chinalco kocht vorige week samen met de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa voor 14 miljard dollar een belang in Rio Tinto. Dat is net niet voldoende om een overname door BHP Billiton te blokkeren en daarom nemen analisten aan dat Chinalco en Alcoa hun minderheidsaandeel verder zullen uitbreiden.

In verband met de Chinese nieuwjaarsviering was niemand van Chinalco beschikbaar voor commentaar, maar volgens The Times in Londen wordt nagedacht over een concurrerend bod op Rio Tinto of over het uitbreiden van het minderheidspakket. Chinalco, een staatsbedrijf, zou kunnen rekenen op de steun van het Chinese staatsfonds CIC en de Chinese Development Bank.

Aangezien Rio Tinto een Britse onderneming is gelden de Britse spelregels voor overnames. Het nieuwe bod van BHP Billiton is 81 dagen geldig. Analisten verwachten dat in de komende weken onderhandelingen op gang zullen komen en dat de mededingingsautoriteiten in China en mogelijk ook de Europese Unie en de Verenigde Staten de vorming van het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, met een geschatte waarde van 350 miljard dollar, zullen proberen te voorkomen.

Lees meer over de overnamestrijd op nrc.nl/riotinto