Grote schoonmaak voor geluk

Het lentefestival is een oude traditie in China en wordt gezien als meest belangrijke gebeurtenis van het jaar. Een maand voor het Chinese nieuwjaar worden er goede zaken gedaan. Mensen geven veel geld  uit aan het kopen van kleding, decoratiemateriaal en voedsel. In de weken voorafgaand aan het Chinese nieuwjaar reizen miljoenen mensen naar hun

bl.JPG

Het lentefestival is een oude traditie in China en wordt gezien als meest belangrijke gebeurtenis van het jaar.
Een maand voor het Chinese nieuwjaar worden er goede zaken gedaan.
Mensen geven veel geld  uit aan het kopen van kleding, decoratiemateriaal en voedsel.
In de weken voorafgaand aan het Chinese nieuwjaar reizen miljoenen mensen naar hun geboorteplaats om zich te voegen bij hun familie.
De dagen voor het feest is iedereen druk bezig met het schoonmaken van het huis in de hoop dat al het ongeluk uit het voorafgaande jaar het huis wordt uitgeveegd.
Ook worden deuren en ramen opnieuw geverfd en worden er langwerpige stroken papier opgehangen met oude literaire verzen met als thema, gezondheid, geluk, goed huwelijksleven hebben,
Een speciale gebruik dat stamt uit de Song dynastie(960-1270).
Het Chinese karakter voor geluk ‘ shang’ wordt omgekeerd opgehangen zodat het de kan worden uitgesproken als  ‘dao’ oftwel ‘geluk komt eraan’.
In de straten zie je de weken voor het nieuwjaar ook veel rode papiermozaieken en lege omhulsels van rotjes aan deuren en gevels hangen.
Dit is bedoeld om de boze geesten weg te jagen
Op nieuwjaarsavond (vanavond dus) komen alle familieleden bijelkaar om samen een late avondmaal te gebruiken. Meestal staan deegballetjes oftwel jiaozi (letterlijk samen slapen en een zoon krijgen) op het menu. Na het diner wordt er gekaart, en televisie gekeken.
Daarbij is het belangrijk dat het licht de hele nacht aan blijft.
Rond middernacht zal ook de hemel verlicht worden door sierpijlen  en ander vuurwerk.
Morgenochtend zullen de kinderen hun ouders plechtig begroeten waarna ze een rode envelop (hong bao) met geld ontvangen.
Het is het moment dat alle familieleden bij elkaar op bezoek gaan en oude vetes kunnen worden bijgelegd.