Geen geheimzinnig `manifest`, maar boek

In `Hoe gevaarlijk is de frustratie van vijf topofficieren` (Opiniepagina, 25 januari) bespreekt J.H. Sampiemon de `frustratie` van `de Vijf`: vijf ex-generaals die `aanvalsvoorstellen` gepresenteerd zouden hebben aan het Pentagon en aan de NAVO in een `manifest`.

Het gaat hierbij niet om een geheimzinnig `manifest`, maar om een boek dat op 10 januari is gepresenteerd in Washington DC, in de denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS). Het boek werd nogmaals gepresenteerd op 16 januari in Brussel in een presentatie georganiseerd door de German Marshall Fund of the United States.

De titel van het boek luidt: Towards a Grand Strategy for an Uncertain World: Renewing Transatlantic Partnership (150 pagina`s) en is gepresenteerd door vijf voormalige chefs defensiestaf als een aanzet tot vernieuwde transatlantische samenwerking.

Het hoofdthema is niet kernwapens en ook niet pre-emption. Het gaat voor alles over de noodzaak van een `Grand Strategy`. Deze strategie maakt gebruik van alle machtsmiddelen, van hard en soft power, met het doel om conflicten juist te voorkomen.