Franse minister in Tsjaad

Hulpverleners uit Abéché in Oost-Tsjaad worden door de VN per vliegtuig geëvacueerd naar Kameroen. De onrust maakt werken in het gebied onmogelijk. (Foto Jan Grarup, Noor) Abeche - Reliefworkers being evacuated out of the eastern town Abeche in Chad by a UN hercules to Yaounde in Cameroun - all field operations and compounds are being shut down due to the war between Idris Deby and the Chadian rebels. Jan Grarup;NOOR

De Franse minister van Defensie, Hervé Morin, is vandaag naar Tsjaad gegaan als blijk van steun aan de regering van president Idriss Déby. Morin zal een bezoek brengen aan de Franse troepen en praten met leden van de Tsjadische regering.

Déby overleefde dit weekeinde een poging tot een staatsgreep toen rebellengroepen het presidentieel paleis bestookten. Maandag sprak de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich in een resolutie uit voor steun aan het zittende bewind.

De Franse regering, die als oud-kolonisator nauwe banden heeft met het land, ziet daarin steun voor een eventuele interventie als de rebellen doorgaan met hun aanval. Eerder trokken de rebellen zich terug tot de rand van de hoofdstad met de waarschuwing terug te keren zodra versterkingen aangekomen zijn. Vanmorgen zei een rebellenleider zich niet door Franse dreigementen te laten afschrikken. Hij zei dat alle Fransen in Afrika moeten vrezen voor hun leven als Frankrijk zich met het conflict bemoeit.

Volgens Morin heeft Frankrijk zich tot nu toe beperkt tot vliegtuigpatrouilles langs de Tsjadisch-Soedanese grens om te voorkomen dat Soedan steun geeft aan de rebellen. De Tsjadische regering beschuldigt Soedan van bemoeienis met het conflict. Inmiddels zegt de regering dat ook Libië steun geeft aan de rebellen. (AFP, Reuters)