Frans Congres stemt in met Europees verdrag

Het Franse Congres – de verenigde vergadering van de Franse Eerste en Tweede Kamer – heeft maandag ingestemd met een grondwetswijziging die ratificatie mogelijk maakt van de opvolger van de Europese Grondwet, het Hervormingsverdrag.

De vereiste drievijfde meerderheid werd ruim gehaald: 560 stemmen vóór, 181 tegen en 152 blanco stemmen. De Franse Grondwet verwijst nu expliciet naar het Hervormingsverdrag, waaronder de Europese regeringsleiders in december in Lissabon hun handtekening zetten.

Na deze stap is de Franse ratificatie van het verdrag zelf, later deze week met gewone meerderheden in beide Kamers (Assemblée en Senat), een formaliteit geworden.

De Fransen stemden in mei 2005 bij referendum tegen de Europese Grondwet. Drie dagen later deden de Nederlanders dat ook. Daarmee was de Grondwet dood. Eind vorig jaar kondigde president Sarkozy aan dat zijn land haast zou maken met de ratificatie via het parlement van de opvolger, het Hervormingsverdrag.

Ook in Roemenië heeft het parlement gisteren het Hervormingsverdrag geratificeerd, zo meldt persbureau Reuters. Dat gebeurde met een stemverhouding van 367 stemmen vóór en één tegen. Roemenië en Frankrijk zijn de vierde en vijfde EU-lidstaat die instemden met het verdrag. Eerder ratificeerden ook de parlementen van Hongarije, Slovenië en Malta het verdrag.

Lees de tekst van het EU Hervormingsverdrag via nrcnext.nl/links