Film van de dag

Scène uit Kundun (Martin Scorsese, scenario Melissa Mathison, 1997, VS) Kundun Year: 1997 Director: Martin Scorsese Tulku Jamyang Kunga Tenzin PHOTOS12

Kundun. De ontdekking, de boeddhistische educatie en het politieke volwassen worden van de veertiende Dalai Lama. Doordat de film veel laat zien vanuit het gezichtspunt van de jonge, nog politiek naïeve, spirituele leider, wordt de complexe politieke geschiedenis van Tibet gereduceerd tot verhaalschema’s als goed (Tibet) versus kwaad (China). Scorsese laat de discrepantie tussen de boze buitenwereld (China, het Westen) en de broze binnenwereld (geestelijk leven, oude tradities) zien. De binnenwereld is ‘rijker’, zoals blijkt uit de verzadigde kleuren en gloedvolle belichting. De interieurscènes werden door cameraman Roger Deakins gefilmd met veel geel/oranje licht, afkomstig van kaarsjes. De belichting van de buitenscènes is soberder, meer naturalistisch, met een drukkere mise-en-scène. Met muziek van Philip Glass. (Martin Scorsese, 1997, VS), België 2, 20.40-22.50u.André Waardenburg