Embryo met drie ouders

In Groot-Brittannië zijn menselijke embryo’s gekweekt die strikt genomen een vader en twee moeders hebben. Dat meldde de Britse krant Daily Telegraph gisteren. De manipulatie van de embryo’s is bedoeld om erfelijke afwijkingen te corrigeren van de mitochondriën. Dat zijn orgaantjes in de cel die bij DNA-mutatie voor ziekte kunnen zorgen. De onderzoeksgroep, van de Universiteit van Newcastle, wil de defecte mitochondriën vervangen. Dat kan als een tweede ‘moeder’ voor een nieuwe eicel ook een klein beetje genetisch materiaal levert. De Britse onderzoekers hebben tien drie-ouder-embryo’s gemaakt. Na één tot vijf dagen hebben ze die gedood omdat het experiment schade kan veroorzaken aan embryo’s en het onethisch wordt geacht om zo kinderen te maken. De studie zorgde al voor ophef uit ethische hoek toen de Britse embryologie-autoriteit er in 2005 toestemming voor gaf. De geboorte van een baby uit zo’n embryo zou een deel van de mitochondriënziektes kunnen voorkomen. (NRC)