Een wilde loterijrit zonder staples

Zoals mensen de Playboy kopen ‘voor de interviews’, zijn er mensen die De Telegraaf lezen vanwege het informatieve gehalte van de financiële pagina’s.

Gisteren was weer zo’n dag dat beleggers hun voordeel konden doen bij een primeur uit De Financiële Telegraaf (DFT). De ochtendkrant berichtte dat kantoorartikelenhandel Corporate Express overnamegesprekken voert met de Amerikaanse branchegenoot Staples. Bron: „een bron binnen Staples”.

Een plausibel bericht want het voormalige Buhrmann geldt al maanden als een potentiële verkoopkandidaat en Staples is in dit verband vaker genoemd.

Twee uur nadat de krant op menig deurmat was geploft, startte de handel op het Damrak. Het aandeel Corporate Express steeg binnen de kortste keren met bijna 47 procent. In één uur en vijftig minuten was het bedrijf 365 miljoen euro meer waard geworden, 3,3 miljoen per minuut.

Nadat Corporate Express even voor die piek in een persbericht had verklaard dat er van overnamegesprekken geen sprake was, liep de koers van het aandeel weer wat terug, maar toen hadden handelaren hun winst al kunnen pakken. Bovendien hield het aandeel aan het eind van de dag een winst vast bijna 16 procent.

Voorwetenschap? Marktmisbruik? Daar riekt het wel naar. Maar financieel toezichthouder AFM verklaarde gisteren geen reden te zien om in te grijpen. Wel volgt de toezichthouder de koersstijging van Corporate Express „met aandacht”.

De grond voor een handelsmaatregel door de toezichthouder ontbrak. Daarvan is het „ordentelijk verloop” van de handel een belangrijke, wat zoveel wil zeggen dat iedereen op hetzelfde moment over dezelfde informatie beschikt. De AFM gaat er kennelijk van uit dat ook de beleggers die De Telegraaf niet lezen ruim voor het openen van de beurs op de hoogte waren van het onbevestigde bericht. Via (financiële) nieuwsdiensten op internet had het gerucht zich inderdaad snel verspreid.

Dezelfde AFM klopte zich vorig najaar op de borst door in een onderzoek te stellen dat er de markt waarop zij toezicht houdt „schoner en beter geïnformeerd” was geworden. Sinds de invoering van de richtlijn Marktmisbruik in oktober 2005 had de autoriteit „minder speculatie voor het bekend worden van koersgevoelige informatie” gesignaleerd.

Voor beleggers die de markt willen manipuleren is de les de volgende: verspreid een aannemelijk gerucht niet overdag, als de beurs geopend is, maar doe dat voor de deadline van een welwillende ochtendkrant.

Philip de Witt Wijnen