Drama Northern Rock nog niet voorbij

Het feit dat de overname van Northern Rock dichterbij is gekomen, betekent nog niet dat de Britse regering nu uit de problemen is. Zij heeft twee gegadigden voor de geplaagde hypotheekbank weten te vinden, zodat zij het doemscenario van een gedwongen nationalisatie misschien kan vermijden. Maar het drama rond Northern Rock hoeft nog lang niet voorbij te zijn.

De keuze tussen een bod van binnenuit en een bod van het consortium onder leiding van de Virgin Group van Sir Richard Branson is niet zo geruststellend als op het eerste gezicht zou kunnen lijken. De verkoop krijgt er weliswaar enige spanning door, en op deze wijze is er tenminste een noodoplossing als één van beide bieders de eer aan zichzelf houdt, maar als de regering haar eerdere koers aanhoudt door haar voorkeur uit te spreken voor Virgin, zou dat niet bij alle betrokkenen even goed vallen.

De activistische aandeelhouders van Northern Rock lijken een overname van binnenuit te prefereren. De regering is vermoedelijk geen voorstander van zo’n bod, omdat er minder geld mee gemoeid is en de overheid ieder gevaar van een herhaling van de crisis in de toekomst wil uitsluiten.

Maar de aandeelhouders zijn er wel blij mee, omdat hun eigen belangen dan minder verwaterd worden. Omdat voor het voorstel van Virgin de instemming van de aandeelhouders nodig lijkt te zijn, hopen beleggers Branson nog een halt te kunnen toeroepen.

Daarmee kan het podium vrij zijn voor nieuwe schermutselingen tussen een regering die minimale schade aan de crisis wil overhouden en aandeelhouders die bereid zijn amok te maken om hun zin te krijgen. Een dergelijke situatie is iedereen inmiddels wel gewend, want Northern Rock verkeerde in november min of meer in hetzelfde parket.

De regering heeft in de twee maanden daarna niettemin enige vooruitgang geboekt. Zij heeft zichzelf in een iets betere positie gemanoeuvreerd om te profiteren van een ommekeer bij Northern Rock. Maar zij heeft de 28 miljard pond (38 miljard euro) die zij aan de bank heeft geleend nog lang niet terug. En wellicht zal zij nog een zware strijd moeten voeren om haar zin te krijgen inzake de reddingsoperatie voor Northern Rock.

Mike Verdin