De overheid is een gevaar voor onze privacy 1

Folkert Jensma en Marjoleine de Vos maken een belangrijk punt als zij stellen dat onze privacy steeds verder beknot zal worden - of zelfs in het geheel zal verdwijnen (NRC Handelsblad, 2 en 4 februari). Ik begrijp niet hoe een overheid het überhaupt in haar hoofd kan halen onze gangen elke minuut van de dag te willen naspeuren via persoonsgebonden OV-chipkaarten en in auto`s ingebouwde chips.

Nog afgezien van het feit dat die chips uiteraard gekraakt zullen worden, is het onwenselijk dat de overheid ons dag en nacht kan controleren. Ik geloof niet in de goedheid en betrouwbaarheid van `Vadertje Staat` en wil, ook al heb ik `niks te verbergen`, graag onbespied mijn gang kunnen gaan.

Wat mij nog meer verwondert is dat Nederlanders die schending van onze privacy voor zoete koek slikken. De enige bezwaren die ik tot nu toe hoorde, betroffen slechts het mogelijke vervalsen van die vermaledijde chips. Het schijnt bij niemand op te komen dat juist de `terroristen` die wij schijnbaar moeten vrezen, dankbaar gebruik zullen maken van de door de overheid vergaarde informatie. Om van criminelen nog maar te zwijgen.

Wat ik nog het meest verontrustend vind, is dat de politieke partijen zich niet verwaardigen mijn bezorgde e-mails hierover te beantwoorden. Eén enkele reactie kwam van het CDA, dat stelde dat ik wel degelijk een anonieme OV-chipkaart kan aanschaffen. Wat bij navraag echter niet blijkt te kloppen: zelfs voor het allersimpelste abonnement, zal ik met de billen bloot moeten.

In Duitsland liepen tienduizenden mensen te hoop tegen de steeds verder gaande aantasting van ons privéleven. Welke jurist opent de aanval op de overheid? Ik sluit mij onmiddellijk bij zijn of haar protestbeweging aan.