CIA erkent waterboarding verdachten

De Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst heeft voor het eerst officieel erkend de wijd en zijd veroordeelde ondervragingstechniek die bekend staat als waterboarding te hebben gebruikt op drie verdachten. Het Congres overweegt een verbod van de techniek, waarbij verdrinking wordt gesimuleerd.

Een Democratische senator en de internationale mensenrechtengroep Human Rights Watch drongen aan op een strafrechtelijk onderzoek nadat CIA-directeur Michael Hayden zijn uitspraak had gedaan tijdens een hoorzitting van de Senaat over gevaren waarmee de VS worden geconfronteerd. „Waterbaording is foltering en foltering is een misdrijf”, aldus Human Rights International.

Bij waterboarding wordt het gezicht van een vastgebonden verdachte met een doek bedekt, waarna water over hem heen wordt gegoten om hem het gevoel te geven te verdrinken. Hayden zei dat de techniek was gebruikt tegen Al-Qaedaverdachten Khalid Sheikh Mohammed, Abu Zubaydah en Abd al-Rahim al-Nashiri in 2002 en 2003. Daarna was waterboarding niet meer toegepast. Hayden stelde dat de omstandigheden heel anders zijn dan na de Al-Qaeda-aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington. „Het geloof heerste dat verdere rampzalige aanslagen onvermijdelijk waren. [..] En we hadden beperkte kennis van Al-Qaeda en hoe dat werkte. Die twee realiteiten zijn gewijzigd.”

Volgens Hayden leverde met name het verhoor van Mohammed en Abu Zubaydah resultaten op. Sommige analisten hebben hun geloofwaardigheid in twijfel getrokken.

Hayden zei dat hij er tegenstander van is de CIA te beperken tot de ondervragingstechnieken die het leger zijn toegestaan. Waterboarding valt daar niet onder. Hij zei dat de CIA-ondervragers beter zijn opgeleid dan die van het leger en met een beperktere groep verdachten werkt. Hij zei dat minder dan 100 mensen na 9/11 zijn vastgehouden onder het verhoorprogramma van de CIA, en nog geen derde is onderwerpen aan harde technieken. (AP, Reuters)