Chinees nieuwjaar (+video)

In het Longtanpark in het zuiden van Peking hangt een vrolijke sfeer. Om middernacht begint het Chinese Jaar van de Rat en vandaag is de nieuwjaarsvakantie begonnen. In alle vroegte is een van de vele traditionele tempelmarkten geopend. Burgerwachten gekleed in blauwe en bruine pakken staan in rijen van twee opgesteld terwijl de eerste bezoekers

nieuwjaar3.JPG

In het Longtanpark in het zuiden van Peking hangt een vrolijke sfeer. Om middernacht begint het Chinese Jaar van de Rat en vandaag is de nieuwjaarsvakantie begonnen. In alle vroegte is een van de vele traditionele tempelmarkten geopend. Burgerwachten gekleed in blauwe en bruine pakken staan in rijen van twee opgesteld terwijl de eerste bezoekers kaartjes kopen voor de ingang van het park. Binnen staat alles in het teken van 2008. In vitrines hangen foto’s van Chinese Olympische kampioenen en venters verkopen prullaria zoals petjes, haarverf, vogeltjes in een kooitje, maskers en zwaarden. Er hangt een vrolijke sfeer. Er wordt thee uit grote koperen kannen geschonken en vooral inktvis, garnalen en varkensvlees op stokjes vinden ‘s ochtends om tien uur al gretig aftrek.

,,We hebben in de afgelopen dagen hard gewerkt”,zegt mevrouw Meng die met haar dochter naar de fair is gekomen.
Het huis is schoongemaakt, we zijn naar de kapper geweest en we hebben eten besteld bij een nabijgelegen restaurant. Nu maken we ons op voor het grote feest, “zegt mevrouw Meng.

nieuwjaar2.JPGChina viert een van de belangrijkste nieuwjaarsfeesten uit de geschiedenis. In 2008 zal China de eerste man op de maan zetten en natuurlijk zijn de Olympische Spelen een gebeurtenis die de Nationale trots aanwakkert. Iedereen heeft vrij en diegene die toch werkt, krijgt de komende dagen drie maal het dagloon uitbetaald.

nieuwjaar1.JPGVenter Jiang Zheli uit Anhui gooit deegballetjes oftewel jiaozi (betekenis samen slapen en een zoon krijgen) in een hete pot bouillon en zegt dat het zijn laatste werkdag is. ”Vanmiddag om drie uur stop ik met werken om samen met mijn familie te eten, te kaarten en de nieuwjaarsuitzendingen op televisie te volgen”,zegt Jiang.

Om de boze geesten uit het jaar van het varken te verdrijven wordt vanavond in het hele land voor een vermogen vuurwerk de lucht ingeschoten. Zelfs midden in de nacht zullen de vuurwerkstalletjes op straat zijn geopend. “Wij gaan een bijzonder jaar tegemoet. Het jaar van de rat staat voor voorspoed en geluk. Maar de rat moet ook hard werken voor succes. Wij Chinezen zijn niets anders gewend”, zegt leraar Zheng.