BP kan een voorbeeld nemen aan Exxon

De winst van 20,8 miljard dollar (14,2 miljard euro) van het Britse energieconcern BP over het jaar 2007 klinkt misschien indrukwekkend, maar in vergelijking met die van concurrent ExxonMobil zijn de cijfers ronduit beschamend. Die Texaanse oliemaatschappij boekte vorig jaar een winst van ruim 40 miljard dollar en behaalde een rendement op zijn kapitaal dat het dubbele was van dat van BP.

Tony Hayward, de nieuwe bestuursvoorzitter van BP, heeft er een punt van gemaakt die kloof te willen dichten en het rendement op BP’s kapitaal te verhogen door in het middenkader te snijden. Zijn jongste plan om 5.000 werknemers te laten afvloeien is een stap in de goede richting, maar lijkt ietwat aan de magere kant.

Hayward zou een voorbeeld moeten nemen aan Exxon en in het personeelsbestand moeten gaan hakken in plaats van snijden. Toen Exxon in 1998 met Mobil fuseerde, telde het gezamenlijke personeelsbestand van beide bedrijven zo’n 120.000 werknemers, 80.000 van Exxon en 40.000 van Mobil. Dit jaar zijn er daar nog maar 82.000 van over. Exxon heeft in feite net zo veel mensen ontslagen als het personeelsbestand van Mobil groot was.

De overnames van Amoco en Arco door BP waren op het gebied van kostenbesparende synergievoordelen lang niet zo succesvol. Het werknemersbestand van 80.000 mensen in 2000 (exclusief het personeel van benzinestations) is slechts gedaald naar 71.000 vorig jaar. Intussen zijn de verkoop-, algemene en administratieve kosten met 65 procent gestegen naar 15,4 miljard dollar, iets meer dan die van Exxon, ondanks het feit dat BP 11.000 werknemers minder heeft en 90 miljard dollar minder omzet.

Dat houdt in dat Exxon 13 procent méér omzet per werknemer vergaart dan BP. Als Hayward zijn personeelsbestand met dat van Exxon op één lijn zou willen brengen (op basis van de omzet), zou hij een streep moeten halen door 9.000 arbeidsplaatsen (exclusief pompstations). Om het op één lijn met Exxon te brengen in termen van de winst per werknemer zou hij bijna 35.000 mensen moeten ontslaan.

Hoewel hij zich heeft uitgesproken vóór een afslanking, heeft Hayward sinds hij vorig jaar het roer overnam niet zo heel veel bereikt. Het sluiten van het kantoor van BP in New York en de verhuizing van de werknemers naar goedkopere plaatsen als Houston heeft nauwelijks verschil gemaakt. Als Hayward echte resultaten wil zien, zal hij veel meer dan 5.000 laagbetaalde banen moeten schrappen.

Cyrus Sanati

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com

    • Cyrus Sanati