BMW wil half miljard besparen

De Duitse autofabrikant BMW gaat flink in de kosten snijden om het rendement en de winst van het bedrijf te vergroten. De saneringsplannen, waarbij het bedrijf dit jaar een half miljard euro wil besparen, leiden tot het verlies van enkele duizenden arbeidsplaatsen, waarbij BMW gedwongen ontslagen zoveel mogelijk wil proberen te voorkomen.

BMW wil het aantal tijdelijke arbeidscontracten drastisch verminderen en de arbeidplaatsen van vaste werknemers die het bedrijf verlaten niet opvullen.

BMW heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van ruim 56 miljard euro, 14, 3 procent meer dan in 2006. Ook koerst het bedrijf aan op een beduidend hogere winst dan de 3,75 miljard euro die in 2006 werd behaald. BMW maakt zijn definitieve cijfers bekend in maart.

Ondanks de hogere omzet en winst toont bestuursvoorzitter Norbert Reitenhofer zich niet tevreden. Hij neemt concurrent Mercedes-Benz als maatstaf, die een hoger rendement genereert dan BMW. Terwijl de winst van BMW in het derde kwartaal van 2007 met 6,5 procent toenaam steeg de winst van Mercedes in dezelfde periode met 57 procent.

BMW wil dit jaar een half miljard euro aan kosten besparen. Dit is onderdeel van een programma waarbij op termijn in totaal 4 miljard euro moet worden bespaard. De toeleveranciers van BMW moeten daar een grote bijdrage aan leveren. Nadeel is dat besparing op de toeleveranciers in de praktijk vaak leidt tot een lagere kwaliteit, waardoor auto’s vaker naar de fabriek moeten worden teruggeroepen.

BMW heeft bovendien last van de zwakke dollar. De Verenigde Staten vormen de belangrijkste markt voor het bedrijf, dat zijn productiekosten in euro’s heeft en zijn inkomsten op die markt in dollars.

Om die reden wil Reitenhofer de productie van BMW in de VS gaan uitbreiden naar 200.000 auto’s per jaar. Die mededeling leidde een maand geleden tot grote onrust bij de Duitse vakbonden die bang zijn voor meer banenverlies. In Spartaburg in de staat South Carolina maakt BMW terreinwagens. BMW overweegt ook andere modellen in de VS van de band te laten lopen. In Duitsland staat BMW bekend om zijn flexibel arbeidssysteem. Personeel kan gemakkelijk van de ene productielocatie naar de andere worden overgeheveld.