Beurzen omlaag na tegenvallers in de VS

De aandelenbeurzen zijn gisteren hard onderuit gegaan door slechte cijfers over de Amerikaanse economie. De dienstensector in de VS presteerde veel slechter dan verwacht.

In navolging van Wall Street – dat de dag sloot met een verlies van 2,9 procent – gleden de Europese beurzen na het bekend worden van de Amerikaanse cijfers onderuit. De Europese indices noteerden 2,8 tot 4,2 procent lager.

Ook in Azië kelderden de koersen. De Nikkei-index in Tokio sloot met een verlies van 4,7 procent, de Hang Seng in Hongkong met een min van 5,4 procent.

Het gezaghebbende Amerikaanse Institute for Supply Management maakte gisteren de zogenoemde non-manufacturing index bekend, de resultaten voor de dienstensector. De ISM-index stond op 44,6 procent, hetgeen betekent dat er een krimp is in de dienstensector. Bij een score boven de 50 procent groeit de sector. De index bestaat uit vier elementen: zakelijke activiteit, nieuwe orders, werkgelegenheid en toeleveranciers. Samen geven zij een goed beeld van de economische stand van zaken in de dienstensector.

De score van 44,6 is de laagste in vijf jaar en voedt de vrees dat Amerika in een recessie zal belanden. De dienstensector neemt meer dan twee derde van de Amerikaanse economie voor zijn rekening.

Sinds begin dit jaar hebben de meeste indices vele procenten ingeleverd. De aanhoudende kredietcrisis en signalen over een haperende Amerikaanse economie zorgen steeds weer voor het verder dalen van de koersen. Met name de financiële instellingen staan daarbij onder druk. Door publicaties van nieuwe tegenvallers bij met name Amerikaanse zakenbanken, groeit de vrees dat banken wereldwijd nog fors zullen moeten afboeken op hun bezittingen, met name hypotheekobligaties.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s kondigde vorige week aan zo’n 6.000 beleggingsproducten te zullen afwaarderen vanwege de toegenomen risico’s. Het betreft niet aleen hypotheekobligaties (die gelieerd zijn aan de noodlijdende Amerikaanse huizenmarkt), maar ook creditcardobligaties en obligatieverzekeringen. De schade (tot nu toe zo’n 120 miljard dollar aan afschrijvingen) kan volgens S&P’s oplopen tot 500 miljard dollar (342 miljard euro).

De belangrijkste Europese graadmeters noteerden vanmorgen in eerste instantie wederom forse verliezen. Rond de middag waren de indices verdeeld, de AEX stond rond de slotstand van gisteren, elders vertoonden de beurzen lichte minnen of lichte plussen. Overal waren grote koerssprongen te zien zonder duidelijke aanleiding.

De cijfers over de Amerikaanse dienstensector via www.nrc.nl/economie