Berlijn start met Stones

De Rolling Stones en regisseur Martin Scorsese openen het filmfestival van Berlijn dat morgen begint. Scorseses film Shine a Light, de registratie van twee concerten die de rockgroep in 2006 gaven in het Beacon Theatre in New York, is de eerste documentaire die Berlijn als openingsfilm vertoont. Behalve de twee concerten zitten er ook interviews en archiefbeelden in de film van Scorsese, die eerder onder meer een grote documentaire over zanger Bob Dylan maakte, No Direction Home uit 2005 en in 1978 The Last Waltz, over het afscheidsconcert van The Band.

Een andere popster die in de 58ste editie van de Berlinale figureert, is Madonna, wier regiedebuut, de korte film Filth And Wisdom, wordt vertoond. Madonna zelf is in deze film niet te zien. De zangeres komt overigens ook niet naar Berlijn.

In de hoofdcompetitie om de Gouden Beer zijn onder meer nieuwe films van Mike Leigh (Happy-Go-Lucky), Michel Gondry (Be Kind Rewind) en Isabel Coixet (Elegy) te zien. Speciale aandacht is er voor de Italiaanse regisseur Francesco Rosi, wiens gehele oeuvre in Berlijn draait.

Ook verschillende Nederlandse films zijn voor Berlijn uitgenodigd. zoals Waar is het Paard van Sinterklaas, van Mischa Kamp en Dunya en Desie van Dana Nechustan.

De 58e editie van het Berlijnse filmfestival duurt tot en met 17 februari