Amsterdam waarschuwt scholen

De gemeente Amsterdam heeft afgelopen vrijdag een ‘lesbrief’ naar driehonderd scholen gestuurd waarin wordt gewaarschuwd voor politici die „helaas denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen”.

De voor het onderwijs bedoelde lesbrief, in feite een soort lespakket met de titel ‘Laat je niet gek maken’, behandelt de onderwerpen religie en vrijheid van meningsuiting. Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen de lesbrief volgens een woordvoerder van de gemeente gebruiken in het onderwijs of bij „emotionele gebeurtenissen”.

In het hoofdstuk ‘Mag je alles zeggen wat je vindt?’ wordt gesteld dat sommige politici „helaas denken dat je alles moet kunnen zeggen, ook als het kwetsend kan zijn [...] Maar dat maakt het er in Nederland niet prettiger op. Want voor je het weet hitsen ze de een tegen de ander op”. Bij dit hoofdstuk staan tekeningen van de politici Jan Marijnissen, Geert Wilders, Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en André Rouvoet.

Volgens de gemeente is de brief niet bedoeld als lesmiddel in de controverse over de film die Wilders zegt te maken over de verwerpelijke en gevaarlijke kanten van de islam. Het idee van de lesbrief bestond volgens een woordvoerder al voordat bekend werd dat Wilders plannen had om een kritisch filmpje over de Koran te maken. De brief zou wel van pas kunnen komen bij commotie rond het filmpje, of in ander politiek rumoer rond vrijheid van meningsuiting en multiculturele vragen. De PVV heeft Kamervragen gesteld over het initiatief.

Lees de lesbrief via nrc.nl/binnenland