AGV-trein gaat nog sneller dan de TGV

AGV-trein gaat nog sneller dan de TGV La Rochelle, 6 febr. Treinenfabrikant Alstom heeft gisteren in Frankrijk de nieuwe hogesnelheidstrein AGV (Automotrice à Grande Vitesse) onthuld, die een snelheid haalt van 360 kilometer per uur, 40 kilometer per uur sneller dan de TGV. Met de trein wil Alstom concurreren tegen de hogesnelheidstreinen van het Duitse Siemens, het Canadese Bombardier en het Japanse Shinkansen. De ontwikkeling van de AGV heeft tien jaar in beslag genomen en 100 miljoen euro gekost. Alstom heeft in Italië al een opdracht binnengesleept van 1,5 miljard euro voor 25 AGV’s. De eerste treinen zullen vanaf 2010 opgeleverd worden. Foto AFP RESTRICTED TO EDITORIAL USE NO SALES Hand out Picture released February 5, 2008 by Alstom shows the new-generation, super-fast train AGV in La Rochelle. Creator of the superfast TGV train, French engineering giant Alstom unveiled on Tuesday a new-generation prototype: faster, cleaner, bigger -- and tailored especially for export. The AGV's key innovation is a system of motors fitted under each passenger carriage instead of at the front and rear only, which constructors say slashes energy consumption by 15 percent and cuts maintenance costs. AFP PHOTO HO/ALSTOM AFP