AFM legt dwangsom op aan Dongyin

De Autoriteit Financiële markten (AFM) heeft een zogeheten last onder dwangsom opgelegd aan een beleggingsinstelling in Hongkong. Dat heeft de AFM deze week bekend gemaakt. De AFM vermoedt dat Dongyin International Futures Brokerage Company Limited zonder de vereiste vergunningen ten minste twee Nederlandse beleggers ongevraagd telefonisch heeft benaderd en een beleggingsadvies heeft gegeven om callopties te nemen in loodvrije benzine via Dongyin. Ten minste één Nederlandse belegger heeft vervolgens geld overgemaakt naar het bedrijf om de desbetreffende opties aan te kopen.

Vorig jaar september heeft de AFM Dongyin om nadere informatie gevraagd. De AFM wil onder meer weten wat Dongyin in Nederland precies doet en wat het totale bedrag is dat door Nederlandse beleggers is geïnvesteerd in de door Dongyin aangeboden opties. Omdat Dongyin geen opening van zaken heeft gegeven, moet het bedrijf iedere dag dat het niet reageert 4.000 euro betalen, tot een maximum van 80.000 euro. De teller staat op het ogenblik op 44.000 euro.

Op de malafide praktijken van Dongyin wordt al sinds vorig jaar op diverse websites gewezen. Zo waarschuwde de waakhond van de termijnmarkt in Hongkong, de Securities and Futures Commission (SFC), september vorig jaar tegen Dongyin. Volgens de SFC werkte Dongyin volgens een zwendelpraktijk die fraude-experts de boiler-roommethode noemen. Het slachtoffer wordt daarbij gebeld vanuit een ruimte die schijnbaar vol is met druk pratende verkopers en rinkelende telefoons. Daar nog net bovenuit hoort hij de stem van iemand die een voorstel doet dat te goed is om waar te zijn.

De namen en telefoonnummers van de personen met wie het bedrijf contact opnam haalde het van de aandeelhouderslijsten van beursgenoteerde ondernemingen.