Aanvallen Israël, Hamas claimt aanslag

Terwijl formeel het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen volop aan de gang is, heeft het Israëlische leger gisteren negen militante Palestijnen in de Gazastrook gedood en hebben Palestijnen weer raketten afgeschoten op Israëlisch grondgebied. Daarbij werd een 14-jarig meisje gewond. De moslimfundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas eiste gisteren ook de verantwoordelijkheid op voor de zelfmoordaanslag in de Israëlische stad Dimona van maandag, waarbij behalve de twee daders een Israëlische vrouw werd gedood.

Zes van de Palestijnse doden van gisteren waren politieagenten van Hamas in een politiepost in het zuiden van de Gazastrook die doelwit was van een Israëlische luchtaanval. Volgens Israël was de aanval bedoeld als wraak voor een raketaanval op het Israëlische stadje Sderot eerder op de dag, waarbij geen slachtoffers vielen. De raketaanval waarbij het meisje werd gewond en waardoor de stroom in een deel van Sderot werd uitgeschakeld, werd weer later uitgevoerd. Vanochtend vroeg werden vier Palestijnse burgers gewond bij een Israëlische aanval. Ook werden weer Palestijnse raketten afgeschoten.

De zelfmoordaanslag in Dimona leidde aanvankelijk tot speculatie dat Palestijnen door de tijdelijk geopende grens tussen de Gazastrook en Egypte en via de Egyptische Sinaïwoestijn naar de Zuid-Israëlische stad waren gekomen. Die speculatie werd versterkt door bekendmakingen van de Aqsabrigades van president Abbas’ Fatah-organisatie en het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina dat de daders uit de Gazastrook kwamen en hun aanhangers waren. Daarbij werden ook afscheidsvideo’s van de vermeende daders vrijgegeven.

Maar de gewapende vleugel van Hamas liet gisteren weten dat de zelfmoordterroristen niet uit Gaza maar uit Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever kwamen en zijn aanhangers waren. Van Israëlische zijde werd dat niet officieel bevestigd, maar veiligheidsfunctionarissen beaamden het verhaal van Hamas.

Het was de eerste zelfmoordaanslag die door Hamas is opgeëist sinds augustus 2004. De Israëlische veiligheidsdiensten zijn inmiddels in het hele land in verhoogde staat van paraatheid. Israël heeft van president Abbas hardere maatregelen geëist om militante Palestijnen onder controle te krijgen. (AP, AFP)