4 Bewonderen

Pracht en praal van weleer

Online-museum

www.rijksmuseum.nl/formats/accessoires/index.jsp

De vrouw van nu heeft een behoorlijke collectie accessoires. Want om een beetje voor de dag te komen, stemt ze graag de kleur van haar oorbellen en riem af op die van haar schoenen. Ook vroeger speelden accessoires een belangrijke rol, maar op een andere manier. Het was pure luxe en mocht wat kosten, want het diende om indruk te maken. Bladgoud, overdadige en gedetailleerde borduursels – niets was te gek in de hogere kringen. Nieuwsgierig naar de praal van tussen 1550 en 1950? Kijk dan op de site van het Amsterdamse Rijksmuseum. Van de 5.000 modeaccessoires die het museum heeft, zijn 250 stuks digitaal te bewonderen. Je vindt er voorwerpen die wij nog steeds gebruiken, zoals paraplu’s, handtasjes en brillen. Maar ook kragen, boekethouders en toneelkijkers. De foto’s van de voorwerpen zijn modieus strak en stijlvol. (MM)

Met bijdragen van Marieke Buijs, Renée Heidekamp, Marjolein Marchal en Janneke Vreugdenhil.