3 x uit de oven

Vandaag drie recepten voor ui uit de oven, waarbij de ui heerlijk zacht en zoet wordt. Alle varianten zijn bedoeld als bijgerecht voor twee personen. De uien met Parmigiano zijn heerlijk bij kalfsvlees, die met salie zou ik bij lams- of varkensgebraad serveren en de balsamico-uien passen bij gegrilde biefstuk of entrecote.

2 grote witte uien

grof zeezout

extra vergine olijfolie

een klein handje geraspte Parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verpak de uien in aluminiumfolie, leg ze in een ovenschaaltje en pof ze drie kwartier in de oven. Haal ze uit het folie, verwijder de schillen en halveer de uien. Strooi een handje grof zeezout op de bodem van een klein, passend ovenschaaltje en zet de uien erop, met het snijvlak boven.

Besprenkel de uien met olijfolie, maal er zwarte peper over en bestrooi met Parmezaanse kaas. Schuif de uien nog een kwartier terug in de oven.

1 teen knoflook, grofgehakt

4 blaadjes verse salie, grofgehakt

grof zeezout

30 g roomboter

2 grote rode of witte uien

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel de knoflook en hak de teen grof. Hak ook de kruiden grof. Doe de knoflook, salie en een mespunt zeezout in een vijzel, stamp tot een fijne pasta en werk er de boter door. Snijd een dun schijfje van de onderkant van de uien en pel er de buitenste rok af. Maak kruislings, met een scherp mes, twee diepe inkepingen in de bovenkant van de uien.

Trek de parten voorzichtig met je vingers iets uit elkaar en doe er de kruidenboter tussen. Strooi een handje zeezout op de bodem van een klein, passend ovenschaaltje en zet hierop de uien. Dek ze af met aluminiumfolie en schuif een half uur in de oven. Haal het folie weg en laat de uien nog een kwartier tot een half uur garen.

2 grote rode uien

1 tot 1½ eetlepel balsamicoazijn

2 eetlepels rietsuiker

olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel de uien en halveer ze. Snijd een dun plakje van de bolle kant, zodat ze rechtop blijven staan en kerf de snijvlakken kruislings in. Leg de uihelften met de snijkant naar boven in een passend ovenschaaltje, dat je hebt bestreken met olie.

Bedruppel de uien met balsamicoazijn en bestrooi met suiker. Dek af met aluminiumfolie en bak de uien drie kwartier.

Verwijder het folie en laat de uien nog een kwartier karamelliseren.

Stuur jouw beste recept op basis van uien, sjalotten of lente-uitjes naar nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil