1 Kijken & lezen

Portret van een arcadisch leven

Delicatessen uit een kleine wereld

Dvd plus boekje te koop bij de betere boekhandel, 21,95 euro

Gisteren weer als een kip zonder kop door de supermarkt gerend en een pizza uit het koelvak gegraaid omdat je vlugvlugvlug moest eten voor je naar de sportschool ging? Moet dat nou altijd zo gehaast? Welnee. Neem een voorbeeld aan Erminio en Attillia. In het leven van dit bejaarde Piemontese echtpaar speelt supermarkt noch sportschool een rol. Rondom hun huisje in Arnad, een klein dorp in de Aosta-vallei, scharrelen zij dagelijks hun kostje bij elkaar. De natuur biedt meer dan genoeg om hen en hun kleinkinderen Paul en Sofia te voeden. Ze rapen kastanjes en walnoten en zoeken paddestoelen en jeneverbessen. Water wordt gehaald bij de bron. En terwijl Sofia haar nonno helpt met aardappels rooien, maakt Attilia een aromatische omelet van wilde kruiden. Delicatessen uit een kleine wereld is een portret van een arcadisch leven. Een vallei, twee mensen, vier seizoenen en veel, heel veel liefde. De documentaire van Joseph Péaquin werd in 2006 op het filmfestival in Locarno bekroond. Bij de dvd hoort een klein boekje met ontroerende foto’s, én enkele recepten: risotto met jonge brandnetels, polenta en vlierbessenlimonade. Vanavond geen fast- maar slowfood? (JV)