Zelfzucht

Het was niet de bekentenis zelf die Joran van der Sloot heeft verraden. Het was een onbeduidend zinnetje die hem en passant ontglipte, dat alle puzzelstukjes op hun plaats deed vallen.

Hij was haar net lekker aan het „vingeren” en „lullen” toen Natalee Holloway plots onwel werd, begon te trillen en buiten bewustzijn raakte. En Joran dacht: „Waarom moet mij dit overkomen?”

Welkom in de wereld van Koning Van der Sloot.

Een slip of the tongue, meer was het niet, maar het stuitende egocentrisme dat ermee werd blootgelegd, verklaarde veel. Had ze maar niet dood moeten gaan, voordat hij was klaargekomen. Kom zeg, zo werkt dat niet in Jorans Universe.

Als zelfzucht een strafbaar feit was geweest, had Van der Sloot nu levenslang boven het hoofd gehangen. Wat zeg ik? Death row. Met een isoleercel doe je dit stuk megalomanie alleen maar een plezier.

Maar ja, daar gaat het strafrecht niet over. Jammer, want dan hadden we sinds zondag nog twee kandidaten voor een taakstrafje aan het dossier kunnen toevoegen.

Had ‘ondernemer’ Patrick van der Eem zichzelf hier daadwerkelijk „uit overtuiging” opgeworpen als handlanger van Peter R. de Vries? Uit naam van een „hoger goed” zelfs? Zo ja, waarom kreeg hij er dan 25.000 pegelsvoor? „Onkostenvergoeding”, zegt De Vries. Coño brother! Was die verbouwde Range Rover van Eveline Herfkens, ofzo? En hoe wist Van der Eem eigenlijk zo zeker dat Van der Sloot schuldig was? Had SBS-coryfee Uri Geller hem dat ingestraald?

Over Peter R. kun je zeggen dat hij zijn vak verstaat. Maar was het écht nodig om de AVRO-tijden van weleer nieuw leven in te blazen door vier dagen lang als een veredelde omroeper in iedere talkshow aan te kondigen dat hij dé scoop van de eeuw had, om zich vervolgens consequent op zijn zwijgrecht te beroepen? Hoezo een slaatje slaan uit de tragische dood van een tiener? Hier werd een complete mediamoestuin gecultiveerd.

Niet dat moeder Holloway er veel voor onder deed. Bij de traan miste ik alleen wel een stukje Carel Kraayenhof. Lag dat aan mij? Of waren meer kijkers tegen die tijd al vergeten dat iemand net het zeemansgraf had gevonden?

Ik bedoel maar: iedereen zo zijn eigen universum waar-ie de baas van speelt.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg