Zelfmoordaanslag in Israël eerste in ruim een jaar tijd

Jeruzalem. Bij de eerste Palestijnse zelfmoordaanslag sinds een jaar in Israël zijn gisteren in Dimona naast de dader een Israëlische vrouw om het leven gekomen en tien burgers verwond. In Dimona staan Israëls nucleaire installaties, maar de aanslag had tien kilometer daarvandaan plaats. Israël verklaarde de terreur ”met alle middelen” te zullen bestrijden. De moslimfundamentalistische organisatie Hamas juichte de aanslag gisteren eerst toe als een ”heldhaftige daad” en een ”natuurlijk antwoord op de misdaden van de bezetting” en eiste later ook de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De Aqsabrigades van president Abbas` Fatah-organisatie en het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina meldden eerder op de dag achter de aanslag te zitten. Zuid-Israël was op zijn hoede voor aanslagen sinds Hamas 23 januari de grens met Egypte met geweld opende. Daardoor werd het gebied kwetsbaarder voor Palestijnse militanten die sindsdien konden infiltreren via de Egyptische Sinaïwoestijn. De grens tussen de Gazastrook en Egypte is sinds zondag weer dicht. De laatste aanslag werd op 29 januari 2007 gepleegd in Eilat, waarbij drie doden vielen. Bij de grens tussen Gaza en Egypte is gisteren een Palestijnse demonstrant gedood en werden drie anderen verwond door kogels van grenswachten.