Winst BP gedaald ondanks olieprijs

Ondanks mondiaal gestegen olie- en gasprijzen is de winst van het Britse energieconcern BP over het afgelopen jaar met bijna een kwart gedaald tot 17,3 miljard dollar (11,8 miljard euro). Belangrijke oorzaken zijn gestegen kosten voor het vinden en ontwikkelen van olie- en gasvelden, meer onderhoud en reparaties aan raffinaderijen, gedaalde marges voor raffinaderijen, en afschrijvingen op de verkoop van tankstations in Amerika. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

BP kampte afgelopen jaar met veel problemen bij zijn raffinaderijen. De fabriek in het Amerikaanse Whiting viel tijdelijk uit. De raffinaderijen in Rotterdam en het Spaanse Toledo werden gemoderniseerd. Daarnaast is BP nog steeds bezig met herstelwerkzaamheden aan de raffinaderij in Texas City, waar in 2005 een explosie aan 15 mensen het leven kostte.

De gemiddelde olieproductie van BP liep vorig jaar met 3 procent terug, tot 3,8 miljoen vaten ruwe olie per dag. Toch is BP positief over de toekomstige productie. In het laatste kwartaal van 2007 steeg het gemiddelde naar 3,9 miljoen vaten per dag, mede door de productiestart op vijf nieuwe locaties in Trinidad, Angola en de Golf van Mexico.

Het Britse bedrijf maakte ook bekend dat het zijn gewonnen reserves van het afgelopen jaar voor het veertiende opeenvolgende jaar voor meer dan honderd procent heeft aangevuld. Concurrenten ExxonMobil en Shell hebben vorige week geen cijfers over de vervanging van reserves bekend gemaakt.

Bestuursvoorzitter Tony Hayward van BP zei op schema te liggen met het vorig jaar mei aangekondigde plan om 5.000 banen te schrappen, en nog eens 9.500 arbeidsplaatsen te outsourcen.

Aandeelhouders van BP krijgen over het vierde kwartaal een 31 procent hoger dividend uitbetaald dan in 2006. Dit is een belangrijke reden waarom de koers van BP vanochtend met circa 3 procent steeg.