Westerling brengt steeds minder tijd door in de natuur

Rotterdam, 5 febr. De westerse mens brengt steeds minder tijd door in de natuur. Een langlopend onderzoek, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, laat zien dat de kentering halverwege de jaren tachtig begon. In de 50 jaar daarvoor werd jaarlijks juist steeds meer tijd in de natuur doorgebracht. Inmiddels neemt dat met wel 1 tot 3 procent per jaar af. De onderzoekers turfden het aantal bezoekers van natuurparken, afgegeven jachtvergunningen en opgegeven kampeervakanties in de VS, Japan en Spanje. In de meeste gevallen werd een daling zichtbaar. Zij wijten de trend aan `videophilia`, de liefde voor het computer- of tv-scherm. De trend kan dramatische gevolgen hebben voor het belang dat men toekent aan natuurbehoud en biodiversiteit.