VVD: Unie moet cyberdissidenten bescherming bieden

BRUSSEL. De VVD in het Europees Parlement wil dat de Europese Unie actie onderneemt om dissidenten in landen als China, Tunesië en Cuba te beschermen als ze op internet oppositie voeren tegen de autoritaire regimes in hun land. VVD-europarlementariër Jules Maaten vroeg de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, met wetgeving te komen die te vergelijken is met de Amerikaanse Global Online Freedom Act. Die wet gaat Amerikaanse internetbedrijven verplichten hun servers in westerse landen te zetten, zodat de gegevens van de servers niet door autoritaire staten gebruikt kunnen worden om dissidenten op te sporen. Volgens Reporters Without Borders, een organisatie voor persvrijheid, zitten momenteel wereldwijd 64 cyberdissidenten gevangen, van wie 51 in China.

Bekijk de website van Reporters Without Borders: www.rsf.org