Vrouwelijke chirurg beter bij borstkanker

Rotterdam. Een borstkankerpatiënte krijgt vaker de juiste behandeling als haar arts een vrouw is of als haar arts veel patiënten heeft. Dat blijkt uit een inventarisatie in de VS, die verscheen in het Journal of the National Cancer Institute. De onderzoekers keken naar één aspect van de behandeling: het aantal vrouwen dat na een borstsparende operatie ook bestraald wordt. Bestraling na zo`n operatie is de norm. Maar in het onderzoek kreeg maar driekwart van de patiëntes dat. In Nederland spelen niet-medische kenmerken ook een rol bij de keuze voor bestraling bij deze operatie, hoewel bestralen net als in de VS de richtlijn is. Epidemioloog Sabine Siesling onderzocht dat voor de periode 1990 - 2001. Zij toonde aan dat de grootte van het ziekenhuis invloed had, en ook de regio. Tussen regio`s liep het percentage bestralingen uiteen van 73 tot 95 procent.