Verbod op wilde dieren in circus gaat voorlopig niet door

Den Haag. Er komt voorlopig geen verbod op het houden van wilde dieren in het circus. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen, bleek gisteren tijdens een overleg met minister Verburg (Landbouw, CDA). De Kamer wil eerst een lopend onderzoek naar het welzijn van circusdieren afwachten. De PvdA diende gisteren een motie in om wilde dieren in circussen te verbieden. GroenLinks steunde de motie, de andere partijen niet. Dat kwam vooral de SP op kritiek te staan. ”Bent u nu de SP van dierenliefde of van kadaverdiscipline”, vroeg Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) aan haar SP-collega Krista van Velzen. Fractievoorzitter Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) verweet de SP ”een draai van 180 graden te maken” en wees Van Velzen erop dat ze zich eerder altijd uitsprak tegen het houden van wilde dieren in een circus. Tijdens het debat dienden de PvdD-Kamerleden Thieme en Ouwehand veertig moties in. Dat opvallend hoge aantal moest in rap tempo worden voorgelezen. Het ging onder meer om het voorstel de verkoop van vissenkommen te verbieden.