V.d. Sloot van moord of doodslag verdacht

Het Openbaar Ministerie op Aruba beschouwt Joran van der Sloot als verdachte van moord of doodslag op de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway. Het onderzoek naar hem is heropend.

Dat heeft de hoofdofficier van justitie op Aruba, Hans Mos, gisteren meegedeeld. Aanleiding is de tv-uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, afgelopen zondag, waarin Van der Sloot uitgebreid op de toedracht ingaat. Holloway verdween eind mei 2005 op Aruba.

Mos noemde de uitspraken van Van der Sloot over de omstandigheden rond de verdwijning „belastend”. „We zien hem verklaren dat hij er niet helemaal zeker van was dat het meisje dood was toen ze overboord werd gezet. Moord is zeker een optie.” Justitie gaat ervan uit dat de opnamen met verborgen camera’s rechtsgeldig zijn.

Van der Sloot wordt inmiddels „zoveel mogelijk uit de wind gehouden” om te voorkomen dat hij nog meer uitspraken doet waarmee hij zichzelf belast. Dat zei zijn advocaat Bert de Rooij gisteravond in het tv-programma Nova. Volgens De Rooij wil zijn cliënt, die eind vorig jaar bij de politie op Aruba niets wilde zeggen, nu meewerken aan het onderzoek. „Hij is op eerste afroep beschikbaar voor verhoor”, aldus de raadsman.

Het Openbaar Ministerie op Aruba aanvaardt het aanbod in dank. „We hopen hem zo snel mogelijk te spreken”, aldus Hans Mos. Van der Sloot zei over zijn uitspraken in het programma van De Vries dat hij het hele verhaal had verzonnen. Van der Sloots advocaat betitelt zijn cliënt als „serieleugenaar”.

Op verzoek van de Arubaanse justitie heeft de politie huiszoeking verricht in het studentenhuis van Van der Sloot en de woning van zijn oma, waar hij afwisselend verblijft. Daarbij zijn een laptop en de harddisk uit zijn computer in beslag genomen.

De zogenoemde bootman die volgens Van der Sloot heeft geholpen bij het laten verdwijnen van het lichaam van Holloway heeft zich ook gemeld bij justitie op Aruba. Namens deze Daury Rodriquez heeft advocaat Chris Lejuez gezegd dat zijn cliënt helemaal niets te maken heeft met de zaak. „Hij was op de dag van de verdwijning, eind mei 2005, aan het werk voor een uitzendbureau. Dat hij in Nederland was is ook eenvoudig na te gaan, omdat hij geld heeft gepind”, aldus Lejuez. Volgens hem is Daury Rodriquez geen vriend van Van der Sloot, „eerder een goede kennis”. Ze houden allebei van gokken, poker in het bijzonder. Ze troffen elkaar in diverse casino’s.

Het is voor de tweede maal dat de advocaat iemand bijstaat die te maken kreeg met „leugens van Joran”. Eerder stond Lejuez twee beveiligers bij die door Van der Sloot waren genoemd als betrokkenen bij de verdwijning. Zij werden toen voor verhoor vastgehouden, naar later bleek ten onrechte.

Verborgen camera: pagina 18

Recente artikelen over de zaak op nrc.nl/holloway