Uitstel expositie Gouda volgens Hera ‘censuur’

Sooreh Hera is „enorm teleurgesteld”. Volgens de kunstenaar is het MuseumgoudA niet van plan haar omstreden foto’s van homoseksuele moslims te tonen. Vrijdag had ze een lang gesprek met directeur Ranti Tjan van het MuseumgoudA. „Toen heeft hij gezegd dat mijn expositie niet door gaat.”

De foto’s van Hera zouden oorspronkelijk getoond worden op de expositie 7UP in het Haags Gemeentemuseum, samen met werk van andere Haagse afgestudeerden. Het museum weigerde Hera’s foto’s wegens het kwetsende karakter ervan. Tjan bood toen aan om ze in Gouda te tonen. Die opmerking blijkt volgens Hera „gebakken lucht”.

Maar volgens Tjan is er van afstel helemaal geen sprake. De reactie van Hera noemt hij voorbarig en „ongedurig”. „We hebben elkaar vorige week voor het eerst getroffen, en er zullen nog vele gesprekken volgen. Hera is nog jong en onervaren. Ik wil het met haar hebben over wat het inhoudt om een tentoonstelling te maken. Ik ben heel benieuwd hoe haar werk zich ontwikkelt. Ook ben ik er nog niet uit in welke context we haar foto’s gaan tonen. Alleen, of samen met werk van anderen.”

De aankondiging van Hera’s expositie heeft in Gouda, dat een grote moslimgemeenschap heeft, al voor ophef gezorgd. „Het museum is bestookt met reacties”, zegt Tjan. „Er waren flink wat scheldpartijen aan de telefoon, maar bedreigd heb ik me nooit gevoeld. Onlangs kregen we van Alevieten nog een petitie aangeboden. We hebben vreedzaam gesproken.”

Tjan wil graag eerst het gesprek aangaan met de moslims in Gouda. Hera vindt dat allemaal veel te lang duren: “Hij wil de stemming in Gouda in de gaten houden. Mensen moeten eerst leren hoe ze naar kunst kijken.” Hera noemt dat „gewoon censuur”. „Ze maken telkens weer mijn expositie onmogelijk.” De kunstenaar wil haar werk nu in een boek gaan uitgeven. „Maar ik zeg nog niet bij welke uitgever, anders krijg ik opnieuw problemen.”