Uiensoep

Voor twee, hooguit drie euro kun je een dode weer tot leven wekken. Voor dat geld maak je namelijk een pan vol uiensoep. Ik vind het altijd weer wonderlijk hoe je van weinig meer dan uien en water zoiets krachtigs kunt brouwen. Een echt goede uiensoep is diep reebruin van kleur, sterk als een dubbelgetrokken ossenstaartbouillon en gevuld met zoete slierten ui die als het ware wegsmelten op je tong.

Iedereen maakt uiensoep op zijn eigen manier; met of zonder bloem, met of zonder wijn, al dan niet gegratineerd met kaas. Maar hoe je het verder ook doet, de soep wordt pas lekker wanneer je de uien heel lang en rustig laat stoven tot ze zacht en zoet zijn. Uiensoep is slowfood, eten waaraan je alleen moet beginnen als je er alle tijd en aandacht aan kunt geven die het verdient.

Voor 4 personen:

1 kilo uien

3 eetlepels olijfolie

1 laurierblad

1 kruidnageltje

10 zwarte peperkorrels

1,25 liter runder- of groentenbouillon (zelfgemaakt of van een tablet)

1 eetlepel wittewijnazijn

1 glas droge witte wijn

sneetjes oud stokbrood of gewone boterhammen

100 g oude kaas, geraspt

Pel de uien en snijd ze in niet te dunne, maar ook zeker niet te dikke ringen; laten we zeggen zo’n twee millimeter. Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur en voeg de uien toe. Strooi er een halve theelepel zout over en laat de uien een minuut of twee bakken terwijl je ze omschept met een houten lepel.

Zodra ze beginnen te kleuren draai je het vuur laag, voeg de laurier, het kruidnageltje en de peperkorrels toe en laat de uien zo’n drie kwartier tot een uur zachtjes stoven. Schep ze om de vijf à tien minuten even om. Als ze na drie kwartier nog erg licht van kleur zijn, zet dan het vuur wat hoger, maar blijf er in dat geval bij om te voorkomen dat de uien te donker worden. Je wilt ze mooi goudbruin hebben, niet verbrand.

Voeg de bouillon toe, plus de azijn en breng alles aan de kook. Draai het vuur weer lager en laat de soep een kwartier zachtjes koken. Voeg nu de wijn toe en laat de soep opnieuw een kwartier koken. Rooster intussen het brood in een broodrooster of in de oven. Beleg de geroosterde broodjes met de geraspte kaas en schuif ze even onder een hete grill. Proef de soep en maak hem op smaak met versgemalen peper en zo nodig ook zout. Schep de soep in kommen en laat in elk een geroosterd kaasboterhammetje drijven.

Wie niet van soppig brood in zijn soep houdt, kan de kaastoast er natuurlijk ook apart bij eten. Liefhebbers schenken nog een eetlepel cognac in hun kom.

Kun jij toveren met een uitje? Stuur je recepten naar www.nrc.nl/kokenetc