Televisie Voorkeur

In Visions of the future: Super-robots wordt een toekomstig beeld geschetst waarin artificiële intelligentie leven, wonen en werken op een revolutionaire manier zal veranderen. De virtuele wereld zal zo realistisch worden dat het verschil met de ‘echte’ wereld zal vervagen. Naast robots met intelligentie van menselijk niveau is de verwachting dat het uiteindelijk wellicht mogelijk wordt ons eigen brein te koppelen aan machinale intelligentie. Eerste aflevering van vierdelige serie over wetenschappelijke ontwikkelingen. België 2, Canvas, 21.10-21.40u. Toyota Motor Corp.'s new violin robot performs during a press unveiling in Tokyo Thursday, Dec. 6, 2007. Compared to a virtuoso, its rendition was a trifle stilted and, well, robotic. But Toyota's new robot plays a pretty solid "Pomp and Circumstance" on the violin. The 152-centimeter (five-foot)-tall all-white robot used its mechanical fingers to push the strings correctly and bowed with its other arm, coordinating the movements well. (AP Photo/Katsumi Kasahara) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Op zoek naar de ‘hot topics’ van de Amerikaanse voorverkiezingen. Vandaag, op Super Tuesday, worden in 24 Amerikaanse staten voorverkiezingen gehouden, waaronder de belangrijke staten Californië en New York. Drie thema’s die een grote rol spelen worden uitgelicht aan de hand van verhalen van bijzondere New Yorkers. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen met een verslag uit Californië. Verder wordt met betrokkenen op Aruba gepraat over de zaak-Holloway. Ned.2, 22.15-22.50u.

NOVA - Super Tuesday. Rechtstreekse uitzending over de voorverkiezingen in de Verenigde Staten met de uitslagen per staat en reacties. Ned.2, 05.00-07.00u.

Documentaire

Horizon: Is Alcohol Worse Than Ecstasy? Een team wetenschappelijke onderzoekers heeft gekeken naar het gebruik van drugs in 20 landen en heeft een nieuwe, zeer omstreden lijst opgesteld waarop de middelen, van alcohol tot ecstacy, van tabak tot lsd, naar schadelijke gevolgen zijn gerangschikt. BBC 2, 22.00-22.50u.

De kinderen van Stalin. Documentaire over een psychiatrische ziekenhuis in Surami, Georgië. Tergend langzaam glijden de dagen in een ononderbroken stroom voorbij. De patiënten wachten; ze wachten tot de soep uit grote teilen wordt opgeschept, tot een psychiater tijd heeft voor een onderzoekje, tot ze even mogen luchten op het centrale grasveld. Op indringende, vaak ontroerende wijze wordt de overlevingskracht van mensen in kwetsbare omstandigheden getoond. Ned.2, 23.30-0.30u.

The truth about food: How to stay young and beautiful. Vierde deel van een populair-wetenschappelijke serie over voedsel, wat eten met ons lichaam doet en hoe het ons dagelijks leven beïnvloedt. Kunnen alledaagse producten het verouderingsproces beïnvloeden? Is spinazie goed voor de ogen en zijn tomaten en water goed voor de huid? Is rode wijn goed voor het hart en stimuleren bessen ons geheugen? België 2, Canvas, 22.20-23.05u.

Informatief

Opgelicht. Serie reportages over oplichtingpraktijken van bedriegers, fraudeurs en oplichters. Casper B. lapt één keer de ruiten om een glazenwasserscontract af te sluiten en laat dan niets meer van zich horen, maar int wel geld. Zijn bedrijf, op naam van zijn ex-vriendin, zit flink in de schulden. Een bezoek aan de camping waar Casper zich schuilhoudt voor zijn vele schuldeisers. Verder Michel P., die de boel al vijftien jaar flest met een zielig verhaal over ernstige ziektes in zijn familie. Ned.1, 21.05-21.45u.

Opsporing verzocht. Hulp van het publiek gezocht bij opsporing van misdaden. Met o.a. een geënsceneerde aanrijding op de A9 op 10 december waarbij uit een bestelbus elektronica-onderdelen werden gestolen ter waarde van enkele miljoenen, een gewapende overval in Winschoten, een bankoverval in Weesp en een overval in Veenendaal. Nederland 1, 21.45-22.30u.

‘t Zal je maar gebeuren: De beeldhouwer en de hersenbloeding. Tien jaar geleden kreeg de toen 36-jarige beeldhouwer Wijnand Schoemaker een bijna fatale hersenbloeding. Praten kon hij niet meer en rechts was hij volledig verlamd. Jarenlang knokte hij om te revalideren en moest hij alles opnieuw leren. Hij vocht ervoor om hoe dan ook weer als kunstenaar zijn brood te verdienen. Ned.2, 22.50-23.30u.

praatprogramma

De wereld draait door. Michiel van Erp licht zijn documentaire over Charles Geerts, de ‘koning van de Wallen’, toe, en Shaolin-monniken geven een demonstratie martial arts in de studio. Wouke van Scherrenburg is tafeldame naast presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ned.3, 19.30-20.25u.

Het elfde uur. Oud-Amerika-correspondent Max Westerman over de reacties op de uitzending van Peter R. de Vries over Natalee Holloway en over de voorverkiezingen. Jan Bakker, directeur van Alpha Nederland over de actie Waarom Pasen? en Bart Chabot over de nieuwe theatershow De Grote Liefde, waarin hij samen met Ronald Giphart en Martin Bril optreedt. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw en Witteman. Publiciste Sanderijn Cels ging undercover en nam actief deel aan de campagnestrijd van Hillary Clinton. Enkele uren voor de ontknoping van de Amerikaanse ‘Super Tuesday’ vertelt zij over haar bevindingen. Ook te gast is Sharon den Adel, zangeres van de succesvolle metal-band Within Temptation. Op 7 februari geeft de band samen met het Metropole Orkest een concert in het inmiddels uitverkochte Ahoy.Den Adel vertelt over dit bijzondere concert én het succes van Within Temptation. Ned.1, 23.00-0.00u.

film

Film 2008. Filmmagazine waarin acteur Daniel Day-Lewis praat over zijn rol in There Will Be Blood en presentator Jonathan Ross twee uiteenlopende Amerikaanse succesfilms bespreekt: de avonturen/actiefilm National Treasure: Book of Secrets en de dramatische komedie Juno. Ook een vooruitblik op de British Academy Film Awards, aanstaande zondag. BBC 1, 0.05-0.35u.