Spätzlesalade

Voor 4 personen als bijgerecht:150 gram bloem2 theelepels zout 2 grote eieren4 eetlepels koud water5 eetlepels extra vergine olijfolie4 eetlepels pijnboompitten75 gram biologisch ontbijtspek, in kleine blokjes150 gram champignons, in stukjes 2 grote lente-uitjes, in plakjeszeezout en versgemalen zwarte peper1 eetlepel blanke azijn100 gram half gedroogde kerstomaatjes uit een potje, in stukjeseen grote handvol gehakte platte peterselie

Spätzle zijn geliefde deegwaren in Zuid-Duitsland, de Elzas, Oostenrijk en Noord-Italië. Met een speciale pers zijn de spätzle zo klaar. De spätzlepers lijkt op een grote knoflookpers of pureeknijper en is bij goed gesorteerde kookwinkels verkrijgbaar.

Breng een grote pan water aan de kook. Voeg een flinke lepel zout toe. Maak het beslag voor de spätzle. Doe de bloem en 2 theelepels zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Klop de eieren met de 4 eetlepels water en giet al roerend bij de bloem tot alles goed gemengd is. Het beslag moet op dikke vla lijken. Doe de helft van het beslag in een spätzlepers en knijp het beslag in sliertjes in het kokend water. Laat onder af en toe roeren een paar minuten koken. Schep over in een vergiet en laat uitlekken. Bereid de rest van het beslag op dezelfde manier. Doe de uitgelekte, nog warme spätzle in een brede, ondiepe schaal en schep er een paar eetlepels olie door. Dek de schaal af en zet weg.

Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag. Doe ze in een kom. Bak de blokjes spek in dezelfde pan goudbruin. Schep ze over in een kom. Schep een eetlepel olijfolie in dezelfde pan en bak er de champignons een paar minuten in. Schep er de lente-ui door en breng op smaak met zout en peper. Schep er de blokjes spek door. Laat doorwarmen. Giet de overgebleven olijfolie in de pan en voeg de azijn toe. Schep dit mengsel om met de spätzle. Schep er dan de tomaten en peterselie door. Breng zo op smaak met zout en peper. Serveer met bijvoorbeeld in olijfolie gebakken kalfslever. Blus de pan van de lever af met een paar eetlepels balsamicoazijn voor een lekker sausje over het vlees.

Morgen: Pennette con trota affumicata

    • Kim Maclean