SEC bekijkt handel Société Générale

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC gaat een onderzoek doen naar mogelijke handel met voorkennis van een Amerikaans lid van de raad van commissarissen van Société Générale. De commissaris, Robert Day, verkocht samen met twee aan hem gelieerde stichtingen op 8 en 9 januari voor ruim 200 miljoen dollar (139 miljoen euro) aan aandelen Société Générale.

Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal gisteren. Op 18 januari begon de bank met een intern onderzoek naar de posities die handelaar Jérôme Kerviel had ingenomen. Kerviel zou in totaal zo’n 50 miljard euro heimelijk hebben belegd in uiterst risicovolle posities op Europese aandelenkoersen. Société Générale moest de posities snel liquideren, maar door de kredietcrisis kon dat niet anders dan met forse verliezen. Dat kostte de bank uiteindelijk 4,9 miljard euro.

Société Générale kwam op 24 januari met het nieuws over de enorme verliezen naar buiten. De koers van het aandeel Société Générale daalde met 25 procent na het bekend worden van de fraude.

Volgens een woordvoerder van de bank heeft Day, oprichter van een beleggingsfirma met 150 miljard dollar in beheer, de regels niet overtreden. Day, die via zijn beleggingsbedrijf 1,9 miljoen aandelen Société Générale in bezit heeft, zou volgens een eerdere verklaring van de bank gehandeld hebben in een daarvoor bestemde periode. „Daarbij is geen inside informatie gebruikt”, aldus de bank. Ook een woordvoerder van Day en de twee stichtingen bevestigde dat de aandelen Société Générale in december and januari zijn verhandeld, conform de ruimte die de bank leden van de raad van commissarissen daarvoor heeft gegeven.

Eerdere artikelen over Société Générale staan op nrc.nl/societe