Ryanair waarschuwt voor grote winstdaling

De grootste Europese goedkope luchtvaartmaatschappij, het Ierse Ryanair, heeft gisteren gewaarschuwd dat het bedrijf volgend jaar veel minder winst zal maken door de hoge olieprijs en de kwakkelende Britse economie. Ook in het afgelopen kwartaal daalde de winst al, met 27 procent tot 35 miljoen euro. Door de waarschuwing verloor het aandeel Ryanair 12 procent van zijn waarde op de beurs.

Volgens Ryanair hebben lagere tarieven en hogere brandstofprijzen bijgedragen aan de winstdaling. In het slechtste scenario kan de winst over het nieuwe boekjaar 2008-2009 met 50 procent dalen naar 235 miljoen euro als gevolg van de hoge olieprijs en een terugslag in de economische groei. In het gunstigste geval stijgt de winst met maximaal 6 procent. De luchtvaartmaatschappij handhaafde de voorspelling voor een winststijging van 17 procent over het huidige boekjaar 2007-2008.

Vorig jaar zomer presenteerde de Ierse maatschappij nog uitstekende cijfers over het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar. De nettowinst was toen met 139 miljoen euro 20 procent hoger dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder. Het aantal passagiers groeide in die periode met 18 procent.

Ryanair werkt nog steeds aan uitbreiding: vorig jaar opende de vliegmaatschappij twee bases in Spanje, in Alicante en Valencia.

Vorige week opende de luchthaven van Charleroi, ten zuiden van Brussel, een nieuwe terminal. Op deze luchthaven is 80 procent van het verkeer in handen van Ryanair.

Vorig jaar kwam Ryanair in conflict met de directie van de luchthaven na het uitbreken van een wilde staking in juni. Er moesten toen zestig vluchten worden geannuleerd. Ryanair eiste 1 miljoen euro schadevergoeding en dreigde zelfs te stoppen met de verkoop van tickets.

Het conflict werd bijgelegd nadat een noodplan was opgesteld dat moet voorkomen dat wilde stakingen de hele luchthaven stilleggen.

Net als Easyjet ontwikkelt Ryanair zich tot een van de grootste maatschappijen (in aantal passagiers) van Europa. Ryanair is nu de grootste goedkope vliegmaatschappij in Europa. De maatschappij, die ruim 50 miljoen passagiers per jaar vervoert, heeft 557 vliegroutes in 26 landen.