Recordprijs voor Kees van Dongen

Rotterdam, 5 febr. Kees van Dongen`s schilderij L`Ouled Naïl uit 1910 heeft gisteren een record opgebracht bij Christie`s: nog nooit werd er op een veiling meer dan 7.446.500 euro geboden voor een werk van de tot Fransman genaturaliseerde Rotterdammer. Ouled Naïl is de naam van een Algerijns volk dat zijn vrouwen op jonge leeftijd als buikdanseressen op pad stuurde om geld te verdienen voor hun bruidsschat, waarna ze terugkeerden om een gezin te beginnen. In totaal verkocht Christie`s voor 139,6 miljoen aan Impressionist & Modern Art, het op één na beste resultaat ooit voor een Europese veiling. Deze week worden in Londen diverse veilingen gehouden van moderne en eigentijdse kunst. Een schilderij van Picasso bracht 5,7 miljoen euro op. Acht tekeningen van Egon Schiele gingen weg voor 16,5 miljoen euro, meer dan 2 miljoen boven de hoogste schatting.