Recordbegroting president Bush verdubbelt tekort

Washington. De Amerikaanse president Bush heeft gisteren een recordbegroting voor het fiscale jaar 2009 aangekondigd van 3.100 miljard dollar, waarmee het begrotingstekort zal verdubbelen. Het voorstel lokte direct zware kritiek uit van Democraten en een enkele Republikein in het Congres, dat de begroting moet goedkeuren. Grote kostenposten zijn het al eerder aangekondigde budget van 145 miljard dollar waarmee de bevolking de economie moet gaan aanjagen, en de oorlogen in Irak en Afghanistan. Defensie krijgt van Bush 7,5 procent meer dan vorig jaar, het ministerie van Binnenlandse Veiligheid 11 procent. Verder wil Bush extra geld om illegale migratie vanuit Mexico tegen te gaan. Veel Democraten, die de meerderheid in het Congres hebben, willen dat het begrotingstekort wordt aangepakt en zullen Bush` plan naar verwachting verwerpen.