Radio 1 zoemt in op China

VPRO en Wereldomroep reizen de wereld rond om de expansie van China vast te leggen voor de radioserie Looking for mr. Li.

In de eerste aflevering van de nieuwe radioserie Looking for Mr. Li reist journaliste Jacqueline Maris van Lusaka, de hoofdstad van Zambia, naar de ‘Copperbelt’. Dit industriële hart van het land wordt in toenemende mate gedomineerd door Chinezen, die er grondstoffen delven.

Zoals Maris in Afrika de Chinese opmars verslaat, zullen Hans Jaap Melissen, Marijke van den Berg en Djoeke Veninga dat in de komende maanden achtereenvolgens doen vanuit de Verenigde Staten, Venezuela en India. Dit project van de VPRO en de Wereldomroep omvat meer dan een serie korte correspondentschappen: de verslaggevers houden een weblog bij en schrijven over hun bevindingen in dagblad De Pers.

De verslagen moeten samen een beeld geven van de snelst groeiende economische wereldmacht, zeggen de programmamakers. Hans Jaap Melissen gaat te rade bij de vele Chinese studenten in Amerika, Marijke van den Berg onderzoekt de gevolgen van de vriendschapsbanden tussen Hugo Chávez en ‘grote broer’ China en Djoeke Veeninga vergelijkt vanuit India de twee koplopers van de Aziatische economie. „Het belichten van de zon- en schaduwkanten van globalisering” is het uitgangspunt, „met de Chinese expansie als rode draad.”

De naam van het programma is ontleend aan de meest voorkomende achternaam in China. „Via deze vernieuwde formule van Standplaats willen we de opkomende Chinese macht een gezicht geven’’, zegt Gert Hindriks, eindredacteur buitenland bij de VPRO-radio. „De rubriek van vroeger berustte op eenzijdige communicatie. Nu kunnen we dankzij internet betrokkenen overal ter wereld inschakelen. Zo kreeg ik een mail van een man die in de Copperbelt woont en daar mensen kent. Die breng ik weer in contact met Jacqueline Maris. . Anderzijds blijft de journalistieke en wetenschappelijke kwaliteit gewaarborgd dankzij een panel van deskundigen.”

Elke dinsdag: op Radio 1, 11.04-11.30u., op Radio Nederland Wereldomroep, 18.53-19.20u. Info: www.lookingformrli.nl

    • Tom Rooduijn